lifestyle
0

Japanci sve stariji i sve ih je manje

FENA
Stopa rađanja u Japanu je u 2008. neznatno povećana, treću godinu zaredom, ali se stanovništvo ove zemlje bez obzira na to smanjuje i sve je starije, saopćilo je japansko ministarstvo zdravlja.

Prošle godine je u toj zemlji sa 127,6 miliona stanovnika zabilježeno 51.300 smrtnih slučajeva više nego što je bilo rođenih, prenosi Reuters.

Japance u kratkom roku očekuju teške ekonomske posljedice takvog trenda, budući da se predviđa da će do 2015. godine četvrtina stanovnika imati više od 65 godina.

Ukoliko se ovakve demografske tendencije nastave, kroz pedeset godina bit će za trećinu manje Japanaca nego danas, predviđaju stručnjaci.

Stopa rađanja, tj. prosječan broj djece koje jedna žena rodi tokom života, povećana je u 2008. na 1,37 - za 0,03 u odnosu na 2007, ali je još uvijek znatno ispod 2,07, koliko bi trebalo da bude da bi se održala sadašnja brojnost stanovništva.

Japanska stopa rađanja je među najnižima u razvijenom svijetu. Poređenja radi, u SAD ona iznosi 2,12, a u Britaniji 1,84.

Niska stopa rađanja prijeti umanjenjem radne snage i BDP-a. Sve manji broj zaposlenih bi trebalo da osigura sredstva za sve veći broj penzionera.