Fizička aktivnost
185

Jako stopalo je ključ za sposobnu i zdravu djecu

Djeca nam se inače malo kreću, tokom izolacije skoro pa nikako. To uveliko utiče na kvalitet dječijeg života, samim tim i na razvoj djece u tjelesnom i motoričkom smislu.

Svi znamo da je deformacija stopala veliki problem kod današnje djece, koji ova izolacija može uveliko povećati. Treneri AK Novi Grad Sarajevo vam nude rješenje kako da pomognete svojoj djeci da ojačaju stopala i naprave svoje temelje što je kvalitetnije i ispravnije.

Čitavo tijelo stoji na stopalima, skoro sve sile između tijela i podloge se dešavaju preko stopala, koja uveliko diktiraju kako će nam se pozicionirati kičma. Stopala uveliko utiču i na estetiku tijela.

Često čujemo figurativan opis "koliko je kvalitetan temelj toliko će biti i kvalitetna kuća". Tako je i kod čovjeka. Koliko bude kvalitetno stopalo toliko će biti i kvalitetan dječiji sistem. Ortopedi su pokušali deformirano stopalo popraviti sa ortopedskim ulošcima. Međutim nisu uspjeli, jer sam uložak nije riješio problem, naprotiv, isti je od kratkotrajne pomoći i može još više umrtviti ionako slabo stopalo. Zato je potrebno obratiti pozornost na aktivaciju stopala kroz vježbanje.

Pogledajte video i primjenite sve savjete atletskih stručnjaka kako ojačati stopalo. Stopalu se u trenažnoj atletskoj tehnologiji daje velika pažnja, jer atletski treneri znaju najbolje koliko je jako i funkcionalno stopalo bitno.

Zbog zabrane kretanja djeci, preporučujemo vam da trenirate s nama kroz videa koja pravimo za kućne treninge tokom izolacije. Vjerujemo da ovim video treninzima uveliko možemo pomoći našoj djeci da imaju koliko toliko fizički input i tako potaknu svoje sisteme na pravilan rast i razvoj.

Pored ovih treninga roditeljima savjetujemo da svoju djecu učlane u naš Klub, popunjavanjem prijave, čime ćete ući u naš sistem komunikacije i tako na vrijeme dobiti bitne informacije kad počinju atletski treninzi s kojima ćemo pokušati nadoknaditi izgubljeno tokom izolacije.

Pored redovnog treninga djeci ćemo omogućiti da svoju potrebu za kretanjem nadoknade kroz naš klubski projekat Quickie dječija atletska liga, tu će moći nadoknaditi svu svoju fizičku aktivnost koja im je sad uskraćena kroz takmičenje, zabavu i druženje.

Svako dijete ima pravo na svoj maksimum, a kretnja je osnovno pravo i sredstvo u postizanju dječijeg maksimuma.