{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba posvećena tajni vizionarstva Leonarda da Vincija

N
13.1.2005. u 10:09
0
0
Izložba posvećena tajni vizionarstva Leonarda da Vincija
0
Izložba posvećena tajni vizionarstva Leonarda da Vincija
U Rimu je otvorena izložba «Leonardo da Vinci, čudni genije» koja prikazuje čuvenog slikara kao konstruktora, vizionara, genija, koji ponekad podsjeća na luckastog pronalazača, a ponekad i na mističara.
Jedna od osobitosti izložbe u Nacionalnoj akademiji jest stvaranje paraleli između Leonardovih vizija i današnjeg izgleda tih izuma. Odmah pored skica padobrana, bicikla, zračne jedrilice, tenka, automobila, koje je načinio renesansni umjetnik i naučnik, stoje fotografije tih tvorevina koje su postale dio naše svakodnevnice.

Slično je prikazano još oko 500 predmeta koji su nekad postojali samo u njegovom umu. Neizbježno je da se čovjek zapita kako je Leonardo mogao da ih vidi i nacrta pet stoljeća prije nego što su ljudima bili na raspolaganju materijali i znanja potrebna za njihovu izradu.

Posjetitelji imaju priliku da vide 1.286 Leonardovih crteža koji nedvosmisleno ukazuju da je bio daleko ispred svoga vremena. Izložba u Rimu pružila je također priliku široj publici da se upozna s jedinstvenim načinom pisanja tog genija.

Leonardo je sve bilješke pisao s desna na lijevo, okrenutim slovima, tako da se rukopis može pročitati u ogledalu. Jedan od razloga takvog načina pisanja je taj što je genije bio ljevak, a drugi vjerojatno taj što je želio stvoriti neku vrstu misterije oko svoje ličnosti, a možda i zaštiti svoje bilješke.

Za neke će možda biti iznenađenje da je taj genij ipak vodio računa i o "ovozemaljskim" stvarima. Na marginama listova s botaničkim crtežima, nacrtima topa ili nizovima kompliciranih matematičkih jednadžbi nalaze se i popisi za nabavku namirnica ili razne banalne primjedbe poput jedne koja glasi: "Zašto se moja supa ohladila?"

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: