lifestyle
0

Izložba o životu jedne od najpopularnijih kraljica Habsburške monarhije

Sarajevo-x.com
U glavnom gradu Austrije će od 30. 05. do 26.10. biti upriličena izložba o habsburškoj kraljici Elizabet Amali Eugenie (Elisabeth Amalie Eugenie), poznate pod nadimkom Sisi, čija popularnost čini se i danas, više od 100 nakon njene smrti, nije opala.

Wagenburg, dio bečkog Muzeja za historiju umjetnosti (KHM), gdje će izložba biti postavljena, jedan je od rijetkih bečkih muzeja koji još raspolažu velikim brojem autentičnih i originalnih predmeta i uspomena popularne kraljice.

Kroz izložbene prostorije Wagenburga, posjetioce vodi tzv. "put kraljice Sisi“, koji prvenstveno na osnovu dvorskih i kraljičinih kočija, ali i odjevnih predmeta i brojnih portreta vjerno oslikava životnu priču Elizabete, od njene udaje i prvih koraka na dvoru pa sve do tragične smrti.

Bogato ukrašene kočije su neizostavni dio priče o kraljici Sisi, koja je mjesecima putovala širom Evrope, ali i van njenih granica u daleke predjele Afrike i Azije. KHM je u posjedu čak 180 kočija habsburškog dvora.

Među njima se nalaze pozlaćene svadbene kočije kraljice, kojima je kao 17-godišnjakinja 1854. godine prvi put kročila na tlo dvora habsburške porodice. Ove kočije su 1970. prvobitno izrađene za Napoleona, u kojima se vozio na svoje krunisanje za kralja Italije 1805. godine u Milanu. Habsburški car Franc I (Franz) je kočije prisvojio nakon konačne pobjede nad Francuzem te su one postale najvažnije prevozno sredstvo carske familije. Od posebnog značaja je bogato izrezbarena, također pozlaćena kočija, čija je unutrašnjost obložena skupocjenim plišom. U njima je Sisi putovala u Budimpeštu, gdje je krunisana za kraljicu Mađarske. Na kraju dugog niza vrijednih i skupocjenih vozila su crne kočije, koje su kraljicu nakon njenog ubistva 1898. otpratile do posljednjeg smiraja.

Pored kočija, koje dakako čine centralni dio postavke, pažnju će privući i brojni drugi predmeti poput jedinog još očuvanog sedla karizmatične kraljice, koja je slovila za najbolji jahačicu svog vremena, te brojnih portreta njenih konja, a posjedovala je preko 30 prelijepih životinja. Portrete svojih ljubimaca, Sisi je od očiju javnosti "krila“ u posebnoj prostoriji. Samo bliskim prijateljima i ljubiteljima konja bilo je dozvoljeno da "bace pogled“.

Više uvida u privatni život pružaju Elizabetini odjevni predmeti. Pažnju posjetilaca će zasigurno privući u zlatu izvezeni ogratač kraljice, kojeg je nosila na svom vjenčanju 24. aprila 1854, a sve do 1989. je bio u posjedu kraljičinih potomaka. Za one, koji žele znati šta je prva dama habsburškog dvora nosila "ispod“, izložba također obuhvata primjerke donjeg veša i drugih modnih dodataka, poput poznate lepeze iza koje je u poznim godinama tašta Sisi skrivala lice. Inače, kraljica je u svoje vrijeme slovila za jednu od najljepših žena te je svojim odjevanjem značajno uticala na modu u drugoj polovini 20. stoljeca.

Stoga je apsolutni "highlight“ postavke raskošna crna haljina sa skutom dugim 1 metar i nevjerovatno uskim strukom, koji je još decenijama kasnije ostao nedokučiv ideal brojnih žena širom Evrope. Ova dvorska haljina je 1878. posebno dizajnirana za kraljicu i jedan je od rijetkih očuvanih odjevnih predmeta koji autentično dokumentuju prefinjenost i zapanjujuću figuru nekadašnje prve dame habsburškog dvora.