lifestyle
0

Izgubljeni Francuzi preživjeli sedam sedmica u džungli jedući velike i dlakave pauke

Sarajevo-x.com
Loic Pillois; Foto: Reuters
Loic Pillois; Foto: Reuters
Dva francuska planinara koja su se izgubila u gustoj džungli Francuske Gajane, preživjela su sedam sedmica jedući kornjačino meso, velike dlakave pauke i pijući vodu iz rijeke.

Muškarci su spašeni u četvrtak, a bili su u izmorenom i dehidriranom stanju. Loic Pillois i Guilhem Nayral su nestali 14. februara, krenuvši od vodopada Grand Kanori prema selu Saul.

Guilhemov brat Gilles kaže "da su se hranili palminim sjemenom, insektima, migalesima (velikim paucima) i sa dvije kornjače koje su uhvatili". Pillois (34) se pojavio u Saulu u četvrtak, gdje je izjavio da se njegov prijatelj Guilhem (34) nalazi udaljen šest sati hoda južno. Spasioci su ga našli i prebacili ga helikopterom. Guilhema su našli kako leži u užasnom stanju, dehidriranog, veoma mršavog i potpuno izmorenog.

Prema navodima Gillesa Nayrala, Gulhem je izgubio oko 20 kilograma i nije imao osjećaj u jeziku "zbog otrova pauka koje su jeli bez kuhanja". Oko 40 policajaca i vojnika su bili uključeni u potragu za ovom nesretnom dvojkom u trajanju od tri sedmice. Ptraga je vođena na kopnu i helikopterom, a obustavljena je 26. marta.

Izgubljeni Francuzi su imali mape i kompase, ali ne i GPS navigaciju.