Predstavljena u Hong Kongu
0

Izgradnja superjahte vrijedne 15 miliona dolara je trajala pet godina

Klix.ba
Jahta Adastra je jedna od onih koje su zaista vrijedne divljenja. Njena izgradnja je trajala pet godina, a utrošeno je 15 miliona dolara.

Luksuzna jahta Adastra je duga 42 metra, a predstavljena je ove sedmice u Kini. Naručili su je klijenti iz Hong Konga, Anto i Elaine Marden. Spektakularno plovilo je široko 16 metara, a teško 52 tone. Jahtu je dizajnirala kompanija John Shuttleworth Yacht Designs, a konstruirala ju je kompanija McConaghy Boats u Zhu Hau u Kini.

Maksimalna brzina jahte je 22,5 čvorova, a njen domet je 4.000 nautičkih mlja pri brzini od 17 čvorova. To je dovoljno da jahta pređe put od Velike Britanije do New Yorka. Adastra ima ugrađen sistem za praćenje, a moguće ju je kontrolirati i putem Appleovog iPada s udaljenosti od 50 metara.

Jahta nudi prostor za devet gostiju uz šest članova posade. Pokreće je jedan motor Caterpillar C18 sa 1150 KS te dva Yanmar motora koji isporučuju po 110 KS. Na glavnoj palubi se nalaze salon, stol i navigacijska stanica. Na zadnjem dijelu palube su sofa i šank.