lifestyle
0

Izgradnja luke Miljacka ponovo aktuelna

Sarajevo-x.com
Već dugi niz godina, ovo pitanje ostaje neriješeno. Kada će započeti izgradnja luke na Miljacki još uvijek ostaje nepoznato. Ipak, nema sumnje da veliki brodovi stižu u BiH i da će se ovo pitanje ponovo aktuelizirati.

Ovih dana izašao je oglas za prodaju nosača aviona Ronald Regan i to za bagatelnu cijenu od milion maraka. Ovo bi mogla biti odlična prilika za oformljenja kako ratne mornarice, tako i vojnog vazduhoplovstva. Sarajevo-x.com će pratiti razvoj događaja.

Možda bi važno bilo naglasiti kako je brodu nedavno urađen remont. Tom prilikom je ugrađen hibridni motorni pogon. Ovo bi mogla biti odlična prilika za pokazivanje Evropskoj uniji kako smo spremni uhvatiti se u koštac i sa smanjivanjem emisije CO2 u atmosferu. To bi nas savim sigurno dovelo korak bliže potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer nam ostale reforme očito ne polaze za rukom.

Izgradnja luke na ušću Miljacke u rijeku Bosnu, otvorila bi nam vodeni put do Crnog mora, ali i ostatka Evrope. Pretpostavlja se da bi takav potez napokon okončao spor oko korištenja luke Ploče.

Svi zainteresovani brod mogu pogledati svaki dan u Prokušovačkoj mornaričkoj bazi na na jezeru Modrac. /B.L.