lifestyle
13

Iz nesreće nastala harmonika Dallape danas se ne proizvodi, ali je sve više na cijeni

Klix.ba
Harmonika je vrlo popularan instrument širom svijeta, a posebno na našim prostorima. Zvuci ovog muzičkog instrumenta razgaljuju dušu, a izvođači uvijek tragaju za što boljom harmonikom sa što čistijim i kvalitetnijim zvukom. To im omogućava uvijek popularna, a sve više na cijeni - harmonika Dallape.

Fabrika Dallape prestala je s radom krajem decembra 2010. godine, a samim tim i sa proizvodnjom tradicionalnih harmonika uz koje su stasavali i proslavljali se brojni muzičari širom svijeta.

A, radionicu za izradu harmonika osnovao je Mariano Dallape još 1876. godine u Stradeli u Italiji. Doslovno, nesreća koju je doživio dovela je do toga da proizvede instrument koji danas koriste milioni ljudi.

Naime, Mariano Dallape se amaterski bavio sviranjem harmonike i tako nalazio smiraj nakon teškog posla minera i radnika na proširenju luke u Genovi. No, doživio je tešku nesreću, proglašen je nesposobnim za rad i vraćen kući u Brusino di Cavedine.

Nastavio je zarađivati svirajući na staroj austrijskoj harmonici, a životni put ga je odveo u grad Stradele. No, njegova saputnica harmonika se pokvarila. Znajući da samo uz njenu pomoć može nastaviti zarađivati, odlučio ju je popraviti, a zapravo je napravio mnogo bolji i precizniji instrument sa jasnijim zvukom. Shvativši da je moguće proizvesti još bolji instrument, nastavio raditi na usavršavanju zvuka, a rezultat je bio senzacionalan.

Godine 1876. otvorio je fabriku u kojoj je počeo proizvoditi Dallape harmonike koje su jako brzo postale popularne širom svijeta.

Proizvodnja harmonika je postala porodični posao i sve do 2010. godine proizvodili su tradicionalne i harmonikašima omiljene instrumente.

No, iako su zatvorili fabriku, tradicija na neki način nije prekinuta. Naime, sklopili s ugovor sa firmom Roland, koja proizvodi elektronske muzičke instrumente, kojim je ta kompanija preuzela brend Dallape.

Tada je porodica Dallape poručila da vjeruju kako će kompanija Ronald svojom inovativnošću i naprednom tehnologijom harmonike učiniti još boljim i kvalitetnijim.

A, "stare", tradicionalne Dallape harmonika danas su sve skuplje, no ipak i jako tražene.

Modeli, kao naprimjer Supermaestro, mogu se pronaći i na popularnom bh. oglasniku Market.ba.

Trenutno, najskuplja koja se može pronaći na Market.ba je nekorištena Dallape Supermaestro IV harmonika koja košta 10.000 KM, a najjeftinija je polovna Dallape harmonika koju je moguće kupiti za 600 KM.