{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iz nesreće nastala harmonika Dallape danas se ne proizvodi, ali je sve više na cijeni

30.6.2014. u 20:18
13
2
Iz nesreće nastala harmonika Dallape danas se ne proizvodi, ali je sve više na cijeni
13
Iz nesreće nastala harmonika Dallape danas se ne proizvodi, ali je sve više na cijeni
Harmonika je vrlo popularan instrument širom svijeta, a posebno na našim prostorima. Zvuci ovog muzičkog instrumenta razgaljuju dušu, a izvođači uvijek tragaju za što boljom harmonikom sa što čistijim i kvalitetnijim zvukom. To im omogućava uvijek popularna, a sve više na cijeni - harmonika Dallape.
Fabrika Dallape prestala je s radom krajem decembra 2010. godine, a samim tim i sa proizvodnjom tradicionalnih harmonika uz koje su stasavali i proslavljali se brojni muzičari širom svijeta.

A, radionicu za izradu harmonika osnovao je Mariano Dallape još 1876. godine u Stradeli u Italiji. Doslovno, nesreća koju je doživio dovela je do toga da proizvede instrument koji danas koriste milioni ljudi.

Naime, Mariano Dallape se amaterski bavio sviranjem harmonike i tako nalazio smiraj nakon teškog posla minera i radnika na proširenju luke u Genovi. No, doživio je tešku nesreću, proglašen je nesposobnim za rad i vraćen kući u Brusino di Cavedine.

Nastavio je zarađivati svirajući na staroj austrijskoj harmonici, a životni put ga je odveo u grad Stradele. No, njegova saputnica harmonika se pokvarila. Znajući da samo uz njenu pomoć može nastaviti zarađivati, odlučio ju je popraviti, a zapravo je napravio mnogo bolji i precizniji instrument sa jasnijim zvukom. Shvativši da je moguće proizvesti još bolji instrument, nastavio raditi na usavršavanju zvuka, a rezultat je bio senzacionalan.

Godine 1876. otvorio je fabriku u kojoj je počeo proizvoditi Dallape harmonike koje su jako brzo postale popularne širom svijeta.

Proizvodnja harmonika je postala porodični posao i sve do 2010. godine proizvodili su tradicionalne i harmonikašima omiljene instrumente.

No, iako su zatvorili fabriku, tradicija na neki način nije prekinuta. Naime, sklopili s ugovor sa firmom Roland, koja proizvodi elektronske muzičke instrumente, kojim je ta kompanija preuzela brend Dallape.

Tada je porodica Dallape poručila da vjeruju kako će kompanija Ronald svojom inovativnošću i naprednom tehnologijom harmonike učiniti još boljim i kvalitetnijim.

A, "stare", tradicionalne Dallape harmonika danas su sve skuplje, no ipak i jako tražene.

Modeli, kao naprimjer Supermaestro, mogu se pronaći i na popularnom bh. oglasniku Market.ba.

Trenutno, najskuplja koja se može pronaći na Market.ba je nekorištena Dallape Supermaestro IV harmonika koja košta 10.000 KM, a najjeftinija je polovna Dallape harmonika koju je moguće kupiti za 600 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: