lifestyle
0

Iz Ermitaža nestao 221 umjetnički eksponat

FENA
Iz riznice čuvenog ruskog muzeja "Ermitaž" u Sankt Peterburgu nestao je 221 eksponat, uglavnom sitniji nakit i emajlirani predmeti vrijednosti skoro pet miliona dolara, saopćio je muzej u ponedjeljak.

Nestanak vrijednih umjetničkih djela iz Ruskog odjeljenja muzeja ustanovljen je prilikom nedavne redovne kontrole koju je obavilo ministarstvo kulture.

Prema riječima službe muzeja za štampu "mnogo je čudnih stvari u toj aferi. Navodi se da je jedna starija službenica umrla na radnom mjestu od srčanog udara prilikom inventarisanja, ali se zasada njena smrt ne može sa sigurnošću povezati s nestankom umjetničkih predmeta.

Policija je počela istragu i zasada nije kvalifikovala nestanak kao pljačku, a rukovodstvo muzeja se nada da se nestanak može pripisati greškama revizora prilikom poređenja kataloga sa stvarnim stanjem.

Direktor muzeja Mihail Piotrovski treba u utorak poslije podne održati konferenciju za štampu.

Voditelj ruskog Ureda za zaštitu kulturnih dobara Boris Bojarskow najavio je da od srijede počinje s radom posebna istražna komisija kako bi se rasvijetlila misteriozna krađa iz Ermitaža.

Ermitaž je po svojim zbirkama jedan od najbogatijih muzeja na svijetu s dva i po milionaumjetničkih djela.