lifestyle
0

Italijansko Ministarstvo poljoprivrede propisalo "Pizza zakon"

NINA
Italijansko Ministarstvo poljoprivrede donijelo je propis koji utvrđuje šta se može smatrati originalnom "pizzom", kako bi uvelo red u hiperprodukciju te vrste brze hrane, prenio je hrvatski magazin "Klik".

Restorani koji planiraju zadovoljiti stroge propise dobit će oznaku koja će označavati da je njihov proizvod ''garantirao tradicionalni specijalitet", ali se prognozira da će takav status zatražiti samo 200 od oko 23 hiljade talijanskih picerija koje sedmično prave oko 56 miliona "pizza".

"Pizza zakon" nije propisao samo vrste dozvoljenih "pizza", već i vrste brašna, soli i kvasca, zatim da "pizza" se mora mijesiti isključivo rukama, te se peči u kamenoj peći na temperaturi od 485 stepeni, da bude mekana i elastična.

"Ti propisi trebaju štititi jednu od najstarijih i najvažnijih gastronomskih tradicija. Ne branimo drugima da prave 'pizze', samo želimo da ih prave onako kako treba", izjavio je predsjednik Udruženja "pizza" majstora Antonio Pace.

Historija "pizze" povezuje se za Napulj, gdje je pravljena stoljećima prije nego što je krenula u osvajanje gurmana širom planete. Prva picerija u svetu "Antika picerija port Alba", otvorena u Napulju 1830., i sada uspješno posluje.