lifestyle
0

Italija: Grad sveca zaštitnika siromašnih zabranio prosjačenje

FENA
Gradonačelnik Asizija, grada na zapadu Italije u kome je rođen i umro sveti Franjo (1182-1226), koji je sav svoj život posvetio zaštiti siromašnih, donio je odluku kojom se zabranjuje prosjačenje, piše u ponedjeljak dnevnik "La Repubblica".

Prema novim propisima Claudija Riccija (desni blok), ubuduće je strogo zabranjeno prositi u krugu od 500 metara oko crkvi, hramova, trgova i javnih zgrada, kao i ležati ili sjediti na podu u blizini ulaza u hramove i javne zgrade. Riči je svoju odluku pravdao željom da se "sačuva sakralni karakter Asizija, bez odstupanja od pojma gostoprimstva".

"Prositi nije krivično djelo. Ne znam zašto to treba zabraniti usvajanjem zakonske odluke. Čak i da neko na tome zarađuje, pomaganje onima kojima je pomoć potrebna predstavlja dobro djelo", kazao je svećenik Renato Martino.

"Sveti Franjo je svetac zaštitnik siromašnih i njegovo učenje je uvijek aktuelno. Kao kršćanin ja ne razumijem" tu vrstu mjera, dodao je on.

"Teško je reći što bi sveti Franjo danas učinio jer su se vremena promijenila", rekao je jedan drugi svećenik, navodeći da je svetac poticao na prosjačenje samo kada nije bilo moguće radom doći do sredstava za život.

Sin trgovca, sveti Franjo, nakon burne mladosti opredijelio se za život u siromaštvu i pobožnosti. Osnovao je Red manje braće, poznatiji kao Franjevački red.