Island brendira vodu s česme kako bi smanjio količinu plastičnog otpada na otoku

Island brendira vodu s česme kako bi smanjio količinu plastičnog otpada na otoku
394
Klix.ba
13.6.2019. u 07:59
22
komentara
394

dijeljenja
Kako bi smanjio količinu plastičnog otpada na otoku, Island je pokrenuo novu kampanju u sklopu koje je brendirao vodu sa česme.
Islandski brend Kranavatn (što u prijevodu znači voda sa česme) će od sredine juna biti dio ponude na aerodromima, u barovima i hotelima, a sve u cilju promovisanja turizma bez plastičnog otpada.

Turistički odbor Islanda ohrabruje turiste da se prijave na Kranavatn izazov online gdje mogu dobiti vaučer za novo luskuzno piće, koji mogu iskoristiti u svim mjestima na kojima budu odsjeli.

Razlog ove kampanje jeste istraživanje u kojem je učestvovalo 16.000 turista. Čak 68 posto njih je reklo da, iako piju vodu sa česme kući, na putovanjima obično piju flaširanu vodu jer ne vjeruju u kvalitet vode u zemlji u koju putuju. Ovo je navelo ljude iz turističkog odbora da pokrenu ovu kampanju, iako je voda na Islandu među najboljim na svijetu jer se 98 posto pitke vode uopće ne tretira hemijski.

Turistički odbor Islanda je izrazio nadu da će ovo piće vrhunskog kvaliteta, stvarano hiljadama godina u glečerima Islanda i filtrirano kroz najbolja polja lave, pomoći smanjenju korištenja plastičnih boca. Napominju da 80 posto plastičnih boca završi na deponijama ili u okeanima, dok se samo 20 posto plastičnih boca reciklira.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...