PROMO
3

Ishrana prema bioritmu i značaj usklađenosti s biološkim satom

Hronobiologija je grana biologije koja proučava ritam živih organizama. Mnogi procesi koji imaju fiziološku i nutritivnu važnost za naše tijelo odvijaju se u 24-satnim ciklusima.

Šta je ishrana prema bioritmu?

Već dugo traje rasprava o vezi između onoga što jedemo i vremena kada jedemo. Svi smo čuli klasične tvrdnje: "ako želite smršati, nemojte jesti nakon 19:00 sati", "ujutro, na prazan želudac, prvo popijte čašu tople vode s limunom" i tome slično. Neke od tih tvrdnji su naučno dokazane, a neke nisu, no činjenica je da ciklus kretanja Sunca utječe na mnoge od procesa koji se odvijaju u našim tijelima, uključujući i probavljanje hrane.

Na naš unutrašnji sat djeluju signali iz naše okoline, kao što su svjetlo i tama, zvukovi, vremenski uslovi, te uzimanje jela ili pića. Nedavna istraživanja su pokazala da vrijeme uzimanja obroka može imati značajnu ulogu u regulaciji tjelesne težine. U jednom istraživanju provedenom na ljudima koji su provodili dijetu za mršanje kod osoba koje su svoj glavni obrok uzimale kasno (nakon 15:00 sati) gubitak tjelesne težine bio je značajno manji nego kod osoba koje su taj obrok uzimale ranije (prije 15:00 sati).

6 načina da se uskladite sa svojim biološkim satom:

• Dan započnite sa zdravim i kompletnim doručkom, • Pojedite tri glavna obroka i po potrebi jedan ili dva zdrava međuobroka, • Ako je moguće, planirajte svoje dnevne obroke i izbjegavajte preskakanje glavnih obroka, • Vaši obroci neka budu uravnoteženi i potrudite se ne povećavati energetski unos tokom dana, • Uskladite svoj raspored obroka – izbjegavajte odlaganje ručka, • Jedite redovno – nađite raspored koji vam odgovara i potrudite ga se maksimalno pridržavati.

Zamjenski obroci

Ali, šta ako nemate vremena za pripremu obroka? Možda kasnite na sastanak, zaspali ste ili jednostavno želite više vremena posvetiti nekom hobiju – današnji užurbani ritam ponekad ne ostavlja dovoljno vremena za sve naše interese. U tom slučaju, dobar izbor su zamjenski obroci za kontrolu tjelesne težine, kao što su Formula 1 shake-ovi.

U brojnim istraživanjima zamjenski obroci su se pokazali praktičnom metodom kontrole težine, kao i izvorom ključnih nutrijenata potrebnih organizmu. Da bi se taj cilj mogao postići, zamjenski obroci moraju biti vrhunski i naučno istraženi, te ispunjavati pojedinačne potrebe ljudi kako bi svakome pružili ono što im je potrebno.

Herbalife Nutrition Formula 1 Nutritional Shake Mix predstavlja bogat i kremast shake koji se može pripremiti za nekoliko sekundi i nudi odlično uravnotežene količine visokokvalitetnih proteina, te esencijalnih makronutrijenata i mikronutrijenata, što ga čini odličnim zamjenskim obrokom za kontrolu tjelesne težine.

Za više informacije posjetite našu stranicu: www.herbalife-bih.com