lifestyle
0

Invalid osvojio Mount Everest

Sarajevo-x.com
Novozelanđanin bez obje noge, prvi je invalid koji se uspio popeti na Mount Everest, uprkos tome što je tokom ovog poduhvata polomio proteze koje je imao na nogama.

Odvojeno od njega, jedan Korejanac, koji također živina na Novom Zelandu, uspio se popeti jednom stranom Mount Everesta, a sići drugom, što je treći poduhvat takve vrste ikada napravljen, izvijestile su nepalske vlasti.

Invalid, Mark Inglis, star 47 godina, nazvao je svoju ženu Anne u ponedjeljak navečer da joj kaže kako stoji na visini od 8.850 metara.

"Sanjao je o ovome vjerovatno čitav svoj život!", rekla je Anne Inglis za novozelandske novine.

Inglis je izgubio noge 1982. godine, nakon što je sa prijateljem ostao zarobljen 14 dana u pećini na planini Cook (Novi Zeland). Tu je zadobio promrzline koje su završile amputacijom obje noge ispod koljena.

Premijerka Novog Zelenda je pozdravila Inglisov poduhvat. "Doseći vrh Mount Everesta je postignuće koje se desi jednom u životu za svakog planinara, ali kada je Mark Inglis u pitanju, to je još veća satisfakcija", rekla je premijerka.

Novozelanđani Edmund Hillary i Sherpa Tenzing Norgay su bili prvi predstavnici svoje nacije koji su se popeli na najviši vrh svijeta 1953. godine.