lifestyle
35

Internet trolovi su najčešće sadisti, narcisi i pokazuju znakove psihopatije

Klix.ba
Znate one ljude koji na internetu i društvenim mrežama moraju biti "svakom loncu poklopac" i to često na vrlo odbojan, arogantan i agresivan način, vrijeđajući i ponižavajući druge ljude? U pitanju su tzv. internet trolovi, odnosno uvijek dežurni komentatori koji za cilj imaju da obezvrijede, ponize i diskredituju druge ljude.

ASAP Science je napravio zanimljiv video u kojem objašnjava psihologiju internet trolova.

Internet trolovi, smatra se, posjeduju mračne psihološke karakteristike - sadizam (poremećaj u kojem osoba doživljava zadovoljstvo mučeći druge), narcisoidnost (pretjerano divljenje i ljubav prema sebi, nemogućnost da se bude objektivan, ekstremna sebičnost i potreba da nam se drugi dive), te tragove psihopatije (ozbiljan psihički poremećaj koji uključuje nedostatak empatije prema drugim ljudima, odsustvo krivice i kajanja, kao ii antisocijalno ponašanje).

Jedno američko istraživanje iz 2014. godine pokazalo je kako pojedini online komentatori pokazuju crte narcisoidnosti, psihopatije i sadizma, što se samo zapravo još više pojačava sa više vremena provedenog na internetu. Društvene su mreže danas svima dale pravo glasa, pa tako svaki pojedinac ima slobodan prostor da otvoreno i javno kompenzira vlastite frustracije i traume.

Ovi ljudi nisu nužno serijske ubice, ali oni dobivaju određenu nagradu u vidu zadovoljstva kad vide patnju drugih. Internet trolovi se psihološki distanciraju od odgovornosti za svoje akcije. I iako su na internetu glasni i agresivni, u stvarnosti nisu u stanju niti imaju hrabrosti reći nešto zlobno nekome u lice.

Video savjetuje i način nošenja sa internet trolovima, preporučujući najbolji savjet - ignorisanje. Budući da su u pitanju osobe koje žude za pažnjom, najgora stvar koju im možete napraviti jeste uskratiti im je.