lifestyle
115

Ines Babić nastupa širom Evrope: Bosanka orijentalnim plesom oduševljava i Turke

Piše: M. N.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Ines Babić je mlada Bosanka koja se plesom bavi od malih nogu. Posljednjih godina opredijelila se za orijentalni ples, usavršila se, dobila certifikat za instruktoricu plesa i otvorila svoju školu. Zabilježila je brojne nastupe u Engleskoj i Španiji, te očarala brojne umjetnike plesa, a posebno Turke čija zemlja se smatra jednom od kolijevki nastanka orijentalnog plesa.

Za orijentalni ples odlučila se u svojoj 17. godini kada je bila u Londonu gdje je pohađala časove trbušnog plesa.

"Od prvog sata sam znala da će to biti dio moje sudbine jer mi se mnogo svidjelo. Išla sam redovno na časove. Isprva mi je to bio samo hobi, a onda sam počela nastupati. Uskoro sam postala i asistentica plesa, te sam učestvovala u organizaciji Arapskih noći gdje sam podučavala djevojke koreografijama. Nastavila sam studij u Španiji gdje sam promijenila dosta instruktora i nastupala. Tamo sam provela godinu dana nakon čega sam se vratila u London i dobila diplomu za instruktoricu orijentalnog plesa", rekla je za Klix.ba Ines Babić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Bitan talenat ali i vježba

Kada se sa studija vratila u BiH 2010. godine, otvorila je Školu trbušnog plesa Sahara koja je danas vrlo uspješna i u kojoj se obučavao veliki broj djevojaka i žena. Ističe da je za ovu vrstu plesa, kao i za sve drugo čime se bavimo, potrebna prije svega ljubav.

"Talenat je jako bitan. Neko je sretan pa ga ima, ali pored talenta mnogo je važna vježba. To sve može utjecati na vrijeme koje je potrebno da naučite neke pokrete, tako osobe koje imaju više talenta trebaju manje vremena, dok onima koji imaju manje talenta treba više vježbe. Te osobe bi trebale ići redovno na časove i svaki drugi dan vježbati, ne samo orijentalni ples već i vježbe za ojačavanje mišića jer kad ih ojačamo moći ćemo bolje manipulisati njima", rekla je Babić.

Prije orijentalnog plesa bavila se latinoameričkim plesovima, ali ističe kako je to bio hobi i nije bilo na profesionalnom nivou kao što je to slučaj s orijentalnim plesom. Ovom vrstom plesa mogu se baviti svi, pa na svojim časovima ima djecu od 10 godina, do žena od 70 godina. Fizička građa nije bitna.

"Dobro je i kada smo punije jer postoje neki pokreti poput šimija, odnosno pokret vibracija koji će se bolje vidjeti, jer ako je osoba mršavija morat će učiniti više napora da bi se vidjeli pokreti mišića. Međutim, pokreti kamila, odnosno pokreti izvlačenja se mnogo bolje vide na mršavijim osobama. Tako da obje stvari imaju svoje beneficije. Najvažnije je da imate ljubav prema plesu i onda se posvetiti tome", kazala je Babić.

Trenira svaki dan

Da biste uspješno naučili pokrete bitna je vježba mišića. Svi dijelovi tijela se trebaju razviti jer gotovo da nema mišića koji ne učestvuje u izvođenju pokreta orijentalnog plesa. Babić vježba svaki dan.

"Ja držim časove i imam pet sati sedmično, a držim dosta privatnih sati tako da mi je to dovoljna rekreacija. Vježbam dosta kući, ne samo orijentalni ples već radim i vježbe koje mi pomažu u mišićima. Čim čujem muziku plešem jer to volim i mogu reći da vježbam svaki dan", istakla je.

Ova lijepa Bosanska oduševila je umjetnike plesa u Španiji, Engleskoj, ali i u Turskoj gdje u posljednje vrijeme nastupa.

"Imala sam čast da u Londonu nastupam na veoma poznatom univerzitetu gdje sam studirala, a isto tako u Španiji. U Turskoj mi je bilo veliko zadovoljstvo nastupati jer imaju jako dobre umjetnice plesa. Nastupala sam na različitim mjestima i sve je prikazano kao velika umjetnost kao što i jeste. Upoznala sam dosta plesačica i jedna od njih je bila Didem koja je najbolja svjetska plesačica orijentalnog plesa i bilo je to prelijepo iskustvo", kazala je Babić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Ples prestao biti cijenjen kada je ušao u kafane

Orijentalni ples iz godine u godinu postaje sve popularniji, ali za razliku od drugih zemalja, u BiH se tim plesom ne bave muškarci.

"Mogu da se pohvalim da imamo sve više članova i zadovoljna sam. Moj plan je da izgradim još uspješniju školu i okupim ljude koji će sa mnom dijeliti tu ljubav prema plesu i uživati. Mi smo svi poput jedne porodice. Nažalost, nemamo muškaraca iako oni dosta dobro plešu orijentalni ples i neki od svjetskih poznatih plesača su upravo muškarci. Žao mi je da u BiH nema zainsteresovanih muškaraca", rekla je Babić.

Samo porijeklo plesa veže se za ritual plodnosti i pokretom trbušnih mišića žene simuliraju porođaj. No, on je postao vrsta umjetnosti koja je vrlo cijenjena zbog truda, napora i ljepote pokreta.

"Trudim se da ga što bolje predstavim jer je to jedna umjetnost kojom postajemo gracioznije, elegantnije i imamo dosta samopouzdanja i samopoštovanja. Nažalost, uvijek su postojale predrasude i ples je prestao biti cijenjen kada je ušao u kafane. Ali dva faktora su bitna: gdje nastupamo - ako je to neki cijenjeni objekat onda će to povećati poštovanje prema toj umjetnosti, a drugo je nošnja - osoba treba biti adekvatno obučena kako bi došla do izražaja umjetnost, a ne raskalašenost", kazala je Babić.

Prelijepa i talentovana Bosanka u narednom periodu opet će imati nastupe u Turskoj, a dobila je i poziv da nastupa u Dubaiju.