|

Indonežani sele glavni grad u džunglu na otoku Borneo

Indonežani sele glavni grad u džunglu na otoku Borneo
29
A. P.
26.8.2019. u 15:55
14
komentara
29

dijeljenja
Indonežani sele glavni grad u džunglu na otoku Borneo Jakarta (Foto: EPA-EFE)
Džungla na istoku otoka Borneo bit će pretvorena u novi glavni grad Indonezije, saopštio je danas predsjednik Joko Widodo.
Ova odluka objavljena je usred zabrinutosti zagušenošću i tonjenju političkog centra Jakarte.

Predložena lokacija u blizini je relativno nerazvijenih gradova Balikpapana i Samarinda, daleko od gužve finansijskog centra koji predstavlja glavni grad još od 1949. godine. Predsjednik Widodo priznao je da će preseljenje glavnog grada na drugi otok biti ogroman i skup poduhvat.

Predsjednik Joko Widodo (Foto: EPA-EFE) Predsjednik Joko Widodo (Foto: EPA-EFE)


Brza ekspanzija Jakarte posljednjih godina izazvala je bezbroj briga za okoliš, ekonomiju i sigurnost stanovništva, što je natjeralo vladu da rješenje potraži u preseljenju ove ogromne metropole.

"Kao velika nacija, nezavisna već 74 godine, Indonezija nikada nije odabrala vlastiti glavni grad. Teret koji Jakarta trenutno nosi prevelik je s obzirom da je taj grad istovremeno centar vlade, biznisa, finansija, trgovine i usluga", rekao je predsjednik.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Ambiciozni projekt premještanja glavnog grada vjerovatno će koštati oko 34 milijarde dolara, izvijestio je CNN Indonesia, a zvaničnici su ranije najavili da bi premještanje moglo potrajati i 10 godina.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, Jakarta je dom više od 10 miliona stanovnika, a u širem gradskom području ih je i 30 miliona, što je čini jednim od najnaseljenijih urbanih oblasti na svijetu.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, ujedno je i jedan od gradova koji najbrže tonu, a u Javansko more spušta se alarmantnom brzinom zbog pretjeranog i nekontrolisanog crpljenja podzemnih voda, rasta nivoa mora i sve ekstremnijih vremenskih prilika.

Grad se nalazi na močvarnom tlu i sklon je poplavama. Pogađa ga i sve veće zagađenje zraka zbog gustog saobraćaja.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Novoj lokaciji glavnog grada nije dato ime, a preseljavanje bi trebalo početi u aprilu. Da bi se sve to desilo, prvo je potrebno odobrenje parlamenta.

Veći dio otoka Borneo, trećeg otoka po veličini na svijetu, pod indonezijskom je kontrolom, s tim da dijelove na sjeveru kontrolišu Malezija i Bruneji. Otok je prekriven ogromnim kišnim šumama koje su u proteklom periodu snažno iskrčene.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...