Opasno stanje
224

Indijskim djevojčicama koje zajedno imaju 140 kg podvezan želudac

Klix.ba
Dvije pretile sestre iz Indije, Yogita i Anisha koje imaju osam i šest godina, pola života su provele boreći se s problemima disanja i u riziku da umrijeti mlade. Sada konačno imaju priliku za normalan život jer su imale operaciju podvezivanja želuca.

Osmogodišnja Yogita imala je 58 kilograma, a šestogodišnja Anisha 82 kilograma. Operaciju su izvršili hirurzi iz Indije. Već su izgubile šest kilograma.

Kako je ranio rekao njihov otac Rameshbhai Nandwana, obje su rođene s normalnom težinom, ali su se naglo počele debljati kada su imale tri mjeseca. Došle su u fazu kada nisu mogle hodati, a do toaleta su ih morali nosati. Jele su pet puta dnevno. Sestre bi pojele kilogram riže dnevno, popile 1,5 litar soka i količinski pojele hranu koliko bi odraslom čovjeku normalne težine bilo dovoljno za tri dana.

"Ne mogu vam opisati koliko smo presretni. Bilo je to dugo putovanje. Već vidimo rezultate i sretni smo što su već bolje", rekao je 36-godišnji Nandwana.

Do operacije, otac je radio samo da bi kupio potrebne količine hrane. Govorio je kako bi prodao i bubreg samo da spasi djevojčice. Srećom, lokalna vlada je odlučila da im pomogne, kao i ljekari iz klinike Asian Bariatrics u Ahmedabadu.

Ljekari su kazali kako je riječ o genetskom problemu, ali da im mogu pomoći.

"Jedan drug iz komšiluka me je zvao 'debela' i zbog toga sam bila tužna. Ne sviđa mi se to. Želim smršati kako bih skakala sa svojim prijateljima", kazala je Yogita.