Bh. biolog otkriva
8

Ima li razloga za strah: Sve što turisti trebaju znati o morskom psu na Jadranu

L.K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Na Hrvatskom moru se prije nekoliko dana pojavio morski pas koja je izazvao strah kod turista, ali i lokalnog stanovništva. On je već ranije viđen nekoliko puta, a bh. marinski biolog Andrej Gajić otkriva ima li razloga za strah i paniku.
Ajkula koja je snimljena u Makarskoj, na Korčuli i u Šibeniku je modrulja, te je posljednji put viđena sredinom ovog mjeseca. Naš sagovornik navodi kako je u istočnom Jadranu do danas zabilježeno 19 napada ajkule, od čega je 12 fatalnih.

"Ajkula koja je zabilježena kod Makarske je autohtoni stanovnik Jadranskog mora unutar kojeg je zabilježeno 33 vrste morskih pasa. Prilazak velikih pučinskih vrsta nije uobičajen za naše vode, ali daleko od toga da se radi o nečemu senzacionalnom", objašnjava Gajić.

Dodaje kako je u svakom slučaju potrebno obratiti pažnju te izbjegavati svaki vid uznemiravanja i prilaženja, posebice dezorijentisanoj životinji.

"Mako ajkula najbrži je morski pas današnjice, te je poznato da može ispoljiti i agresivne oblike ponašanja", kaže.

Dodaje kako njegovo mišljenje u vezi opasnosti koja vreba za kupače na Jadranskom moru uvijek ostaje isto.

"U vodama Jadranskom mora ne postoji objektivna opasnost za ljude, niti razlog za strah. Od gotovo 500 opisanih vrsta morskih pasa, među kojima se neke razlikuju kao delfin, medvjed, slon i žirafa, svega 20 i nešto može biti opasno za čovjeka", kaže Gajić dodavši da su ostale vrste potpuno bezopasne i plašljive vrste.

🦈 13.06.19 Opet Makarska Riviera 🦈. Piše: mag.biol.et oecol.mar. David UdovčićStručni suradnik na institutu za...

Posted by Crotogo on Thursday, June 13, 2019
Ipak, Gajić naglašava da čovjek svakako treba biti oprezan kada ulazi u vodu jer u tom momentu napušta svoje prirodno stanište. Ulazi u prostor gdje se potencijalno opasne vrste hrane, rastu i razmnožavaju.