Austrijski umjetnik
7

Ilustracije Gerharda Haderera prikazuju današnje društvo

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Umjetnost nije stvorena samo da bi predstavljala zadovoljstvo za naše oči, nego i kako bi prenosila ideje i poticala na razmišljanje. Austrijski animator Gerhard Haderer crta ilustracije koje pokazuju da je današnje društvo daleko od savršenog.

Haderer je čak morao i na sud zbog jedne od njegovih knjiga pod nazivom "Life of Jesus", koja je izazvala žestoke reakcije u zemlji, posebno Katoličke crkve. Priča je kulmirnirala 2005. godine kada je Haderer osuđen u Grčkoj zbog vrijeđanja religijske zajednice te u odsustvu osuđen na šest mjeseci uslovno. Nekoliko mjeseci kasnije je presuda ukinuta u žalbenom postupku.

Umjetnik je razvio svoj realistični stil dok je radio kao grafički dizajner i ilustrator za različite agencije za oglašavanje. Rak je operisao 1985. godine, a nakon toga je napustio svoje komercijalne snove te je postao freelance karikaturist i satirični ilustrator. Na portalu boredpanda.com su objavljene neke njegove ilustracije koje oslikavaju današnje društvo, a možete ih pogledajte u galeriji.