Sreća u sitnicama
12

Igračke djece iz cijelog svijeta pokazuju ekonomski jaz i klasnu razliku

Klix.ba
Indija
Fondacija Gapminder pokrenula je projekt "Dollar Street" u okviru kojeg je obišla stotine domova različitog ekonomskog stanja širom svijeta i fotografisali su ono što imaju. Fotografije daju intiman uvid u njihove živote.

Različitost u prihodima je šokantna, a s druge strane ima dosta sličnosti.

"Zapanjujuće je koliko su nam životi slični. To čini svijet manje strašnim kada vidite da se ljudi svaki dan bore s poslovima većinu vremena, da nisu toliko egzotični ili strašni", kazala je Anna Rosling Ronnlund za Business Insider.

Odlučili su pokazati koje su to najdraže igračke u različitim zemljama.

U Indiji, gdje je mjesečni budžet 29 dolara po odraslom članu porodice, omiljena igračaka je plastična boca, dok je u Burundiju, s istim budžetom, omiljena igračka sušeni kukuruz. U Obali Slonovače je to cipela, a mjesečni budžet iznosi 61 dolar mjesečno po odraslom članu.

Djeca koja žive u porodicama čiji je mjesečni budžet 34 dolara po odrasloj u Zimbabveu se igraju ručno napravljenom loptom. Na Haitiju je to teniska loptica (mjesečni budžet 39 dolara po odrasloj osobi), a u Boliviji plišana igračka (porodice koje imaju mjesečni budžet od 254 dolara po odrasloj osobi).

U Burkini Faso djeca se igraju plastičnim lutkama koje su najčešće oštećene (mjesečni budžet 45 dolara po odrasloj osobi), a djeca iz porodica s malo većim budžetom (54 dolara) se igraju gumama.

Na Haitiju se djeca igraju i recikliranom plastikom od koje prave igračke (mjesečni budžet 39 dolara po osobi) ili ručnim videoigricama (102 dolara po odrasloj osobi).

S druge strane, u SAD-u se djeca najčešće igraju iPhoneom (3.450 dolara mjesečno po odrasloj osobi) ili igraju bejzbol (4.650 dolara po odrasloj osobi). U Švedskoj su to skupocjene plastične igračke (budžet od 2.223 dolara po odrasloj osobi) ili Lego kocke (budžet od 4.883 dolara po odrasloj osobi).