lifestyle
0

Identifikovan Jack Trbosjek?

Sarajevo-x.com
Joseph Silver
Joseph Silver
Eminentni historičar iz Južne Afrike, Charles van Onselen tvrdi da je otkrio identitet serijskog ubice Jacka Trbosjeka (Jack The Ripper) koji je 1888. godine ubio najmanje pet prostitutki u Londonu, a čiji je identitet do danas bio misterija.

Van Onselen je rekao da ispočetka nije bio siguran da li da objavljuje zaključke do kojih je došao kada je primijetio paralele u sto godina starom neriješenom slučaju "Trobosjek" i prošlošću Josepha Silvera koji je pod pseudonimom "King of the Pimps“ terorizirao žene u Johannesburgu.

"Imam čvrste dokaze koji mogu potvrditi da je taj čovjek Trbosjek“ rekao je Charles.

Publicitet oko knjige "The Fox and The Files: The World of Joseph Silver, Racketeer and Psychopath“ koju je van Onselen objavio u aprilu ove godine, Silvera je uistinu učinio Trbosijekom. Jack Trbosjek ili Jack Rasparač je pseudonim serijskom ubici (ili ubicama) koji je svoje žrtve ubijao i rasparao u drugoj polovici 1888.

Ime potiče još iz pisma poslanog agenciji Central News od osobe koja je tvrdila da je ubica, objavljenog za vrijeme ubistava.

Charles van Onselen je poznati historičar koji se specijalizirao na kriminal Južne Afrike. Za pisanje knjige "The Fox and The Files:...“ Onselen je istraživao više od trideset godina.

Iako je knjiga jako dobro prihvaćena, Ripperolozi (razni književnici, historičari i detektivi amateri koji su pokušavali otkriti identitet Jacka Trbosjeka) su ipak bili jako sumnjičavi zbog, kako kažu, nepostojanja čvrstih dokaza koji otkrivaju identitet Jacka Trbosjeka.

"Koliko slučajnosti je još potrebno da biste vi kazali da je ovo što pišem moguće?“, pitao je van Onselen one koji sumnjaju u Trbosjekov identitet.

Mnogi ljudi bili su optuženi za ubistva koje je počinio Jack Trbosjek, ali niti jedan od njih nije proglašen krivim. Londonska policija uhapisila je četiri optužena, a među njima i Kosminski koji je kao i Trbosjek bio poljski Jevrej.

Silver je rođen u Poljskoj, a u Johannesburg je stigao 1898. godine. Bio je svadljiv i pisao je uvredljiva pisma lokalnim novinama. Za Trbosjeka se vjeruje da je također pisao drska pisma novinskim redakcijama.

Van Onselen, sin policijskog detektiva, pratio je Silvera po Africi, Americi i Evropi i bio je iznenađen Silverovom mobilnošću. Silver je pogubljen u Poljskoj 1918. godine zbog špijunaže. Cijelog života Silver je imao nasilne i loše veze sa ženama.

"S obzirom na Silverovu ličnost, godine, mentalnu bolest, odnos prema životu uopće, smatram da se najbolje uklapa u lik Jacka Trbosjeka“, naglasio je Charles van Onselen.