lifestyle
0

I u Ukrajini pronađena piramida?

FENA
Svjetski mediji prenose informaciju da je na istoku Ukrajine pronađeno ono što bi trebalo biti jedno najsenzacionalnijih arheoloških otkrića posljednjih godina, prva i zasad jedina autentična evropska piramida.

Tim ukrajinskih arheologa tvrdi da je "piramidalna struktura" čije su tragove iskopale kraj grada Luganska "barem 300 godina" starija od velikih egipatskih piramide.

Viktor Kločko, vođa arheološkog tima, strukturu je opisao kao "kompleks hramova i žrtvenih oltara" koji je visoko oko 60 metara. Arheolozi vjeruju da je piramida koja se prostire na površini od oko dva kvadratna kilometra sagrađena prije pet tisućljeća u vrijeme kada su se Europi, uključujući Ukrajinu, razvijale kulture brončanog doba.

Graditelji piramide su, prema špekulacijama arheologa, bili animisti koji su je sagradili kako bi se klanjali suncu. Uz grobove su pronađeni tragovi pepela i keramike, ali ne zlato i slični ukrasi.

Kločko vjeruje kako je u pitanju otkriće koje će u potpunosti izmijeniti predodžbu o stupnju razvoja kulture u Europi početkom brončanog doba.

Za drevne stanovnike istočne Ukrajine mnogi znanstvenici vjeruju kako predstavljaju proto-Indoeuropljane, odnosno zajedničke svih današnjih indoeuropskih naroda.

Ukoliko se ispostavi da je uistinu riječ o piramidi, to će biti prva građevina takve vrste u Europi. Uz slavne egipatske piramide, odnosno stepenaste piramide u Mezopotamiji i Meksiku, poznate su piramidalne grobnice u Kini i afričkoj Nubiji.

Najstarija dosad poznata europska piramida je sagrađena tek u klasičnom antičkom razdoblju u blizini današnje Nice, te se pripisuje rimskim legionarima koji su se vrijeme službe u Egiptu prihvatili tamošnju vjeru.