Gastro
78

Želite izbjeći mamurluk nakon novogodišnje noći? Pijte pivo

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Konzumiranje piva koje sadrži mnogo hmelja u noći dočeka Nove godine može pomoći u smanjenju mamurluka ujutro, tvrdi se u novom istraživanju.

Njemački naučnici otkrili su da hmelj u pivu smanjuje štetu koju konzumiranje pića u velikoj mjeri nanosi jetri. Hmelj smanjuje proizvodnju toksina i štetnih masnoća u jetri koje su dogode nakon ispijanja alkohola poput rakije.

Što više ima hmelja u pivu, to ćete bolje proći ujutro.

"Konzumacija fermentiranih alkoholnih pića poput piva može biti manje štetna od teških poput rakije ili votke", rekla je dr. Ina Bergheim sa univerziteta Friedrich Schiller u Njemačkoj.

Tokom istraživanja miševima je dato pivo bez hmelja, pivo s visokim procentom hmelja i čisti alkohol. Potom su uradili nalaze jetre, krvi i utrobe nakon dva i 12 sati konzumacije alkohola. Otkriveno je da miševi kojima je dano pivo sa hmeljom imaju manje masnoće u jetri koja je bila i manje upaljena za razliku od jetre miševa koji su pili drugi alkohol. Kod miševa koji su pili pivo imali su manji nivo molekula koje su poznate kao inducirana azotov oksid koji ima glavnu ulogu u izazivanju glavobolje.

Bergheimin tim će sada istražiti dugoročni utjecaj hmelja na jetru.