{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenci otkrili nove sorte hmelja za pivo s voćnom aromom

F
9.8.2013. u 11:05
7
29
Slovenci otkrili nove sorte hmelja za pivo s voćnom aromom
7
Slovenci otkrili nove sorte hmelja za pivo s voćnom aromom
Slovenski stručnjaci križanjem su dobili hmelj s aromom breskve i cvijeća, te hmelj s aromom tropskog voća, a potencijalni interes za te sorte iskazalo je više stranih pivovara kojima su poslani prvi uzorci.
Biologinja Andreja Čerenak s Instituta za hmeljarstvo i pivovarstvo, nacionalne istraživačke ustanove koja posjeduje i vlastitu gensku banku različitih sorti hmelja, izjavila je da je testiranje takvih novih sorti zadnjih godina trend u svijetu. Cilj tih nastojanja je uzgoj hmelja različitih aroma koje bi se onda osjetile i u okusu piva.

Interes za piva različitih voćnih i drugih okusa, ali bez umjetnih dodataka, pokazuju mnoge manje pivovare, a smjelo bi se prodavati i u Njemačkoj, gdje prema tradicionalnom zakonu o čistoći piva ono ne smije sadržavati ništa drugo osim ječma, hmelja i vode.

Stručnjaci iz slovenskog Instituta za hmeljarstvo i pivovarstvo uvjereni su da će njihove nove sorte hmelja jednom biti prihvaćene i kod poljoprivrednika i kod pivovara iako je cijeli proces još u fazi testiranja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: