U čast 'Slumdog Millionairea'
0

Najskuplji curry na svijetu posut zlatom

Sarajevo-x.com
Unatoč globalnoj ekonomskoj krizi u Engleskoj je predstavljen najskuplji curry na svijetu, nazvan Samundari Khazana, piše Daily Mail.

Samundari Khazana, što na indijskom znači Morsko blago, najskuplji je curry na svijetu, a samo jedna porcija ovog jela košta nevjerovatnih 2000 funti (više od 2300 eura).

Ovaj curry služi se u indijskom restoranu Bombay Brasserie u Londonu, a predstavlja kombinaciju kavijara, morskih puževa, jednog cijelog jastoga, te čak i jestivih zlatnih čestica.

Glavni kuhar u restoranu Bombay Brasserie, Prahlad Hegde, ovom ezotičnom jelu dodaje i skupocjene tartufe, te pravo pravcato zlato u sitnim česticama.

Centralno mjesto na tanjiru zauzima veliki škotski jastog oko kojeg su poredani morski puževi i mini paradajz punjen beluga kavijarom.

Kuhar je otkrio da jastog košta oko 80 eura, a morski puževi i do 300 euta po kilogramu. Također, desetak grama jestive zlatne prašine košta više od 1000 eura, dok jedan tartuf košta oko 20 eura, te da je uz trud realno očekivati ovako visoku cijenu jela.

'Ne mislimo smanjiti cijene zbog recesije. Još uvijek ima ljudi koji imaju novca i koji žele probati ovakav specijalitet', dodao je kuhar.

Curry je specijalno napravljen za promociju DVD izdanja filma 'Slumdog Millionaire' čija se radnja odvija u Indiji.