Gastro
0

Mitovi o ishrani

Sarajevo-x.com
Postoje brojna čudna uvjerenja o hrani i o njenim učincima. Nutricionistica Tatiana Tovbushenko koja već godinama izučava učinke namirnica na ljudski organizam izdvojila je nekoliko mitova o hrani i dala objašnjenje o njihovim stvarnim efektima.

Vrela voda uništava patološke mikroorganizme

Ova tvrdnja nije u skladu sa istinom. Za potpunu čistoću i sterilizaciju nije dovoljna isključivo vrela, odnosno kipuća voda. Kako bi se u potpunosti dezinficiralo nešto, potrebno je koristiti i druge preparate uz vrelu vodu.

Ne preporučuje se fizička aktivnost odmah nakon obroka

Ovaj mit o ishrani je prilično star i poznat je u mnogim svjetskim kulturama. Međutim, apsolutno je neistinit, barem kada je pitanju plivanje. Smatra se da plivanje odmah poslije jela može da uzrokuje grčeve i bolove u stomaku, ali takvo što nikada nije dokazano niti je obrok prije plivanja konstatovan kao smetnja ili opasnost po zdravlje.

Ljubavnici gube apetit

Kako bi dokazao da zaljubljene osobe ne gube apetit već naprotiv, Will Pasini, profesor psihologije na Univerzitetu u Ženevi proveo je studiju koja je pokazala da muškarci, kada su zaljubljeni imaju bolji apetiti i dobijaju na kilaži. Nije ni kod žena ustanovljen gubitak kilograma koji može biti u vezi sa zaljubljenošću.

Svježe namirnice zdravije su od kuhanih, odnosno prženih

U većini slučajeva ova konstatacija je tačna, međutim, kod nekih vrsta povrća, kao što su gljive, potrebno ih je termički obraditi kako bi izgubile svoja nezdrava svojstava koja mogu naštetiti organizmu.

Jogurt je dobar lijek protiv mamurluka

Ovaj mit je apsolutno netačan jer u borbi protiv mamurluka jogurt definitivno ne pomaže. Pomažu nešto kislije supe, hladan tuš i san.

Kafa ugrožava trudnoću

Više naučnih studija dokazalo je da kofein ne utječe na normalan razvoj fetusa niti ima bilo kakve veze sa mogućim pobačajem. No, trudnice bi se ipak prema brojnim uputama liječnika trebale kloniti kafe i drugih napitaka koje sadrže kofein.

Mrkva jača vid

Mrkva sadrži beta karotin koji se u tijelu pretvara u vitamin A potreban za dobar vid. No, velike količine beta karotina nalaze se i u jetri te tijelo može samo snadbijevati vid potrebnim vitaminom.