Sujevjerje ali i zdravlje
0

Koju hranu jesti za sretnu novu godinu

Sarajevo-x.com
Ukoliko ste se pitali koja hrana donosi sreću, iz Abcnews su se pobrinuli da i taj podatak pronađu za vas. Nije bitno da li ste sujevjerni ili ne, ili možda samo želite da se dobro zabavite, ukoliko pojedete neke namirnice, čeka vas sretna naredna godina.

Možete da probate i da se zabavite ili da sljedeće namirnice pojedete jednostavno zato što su zdrave.

Grah

Vjeruje se da je smeđi grah od izuzetne važnosti, jer donosi sreću u kuću u kojoj se kuha. Grah srećom čini dobar dio naše kuhinje, a ukoliko ga budete jeli dan pred Novu godinu očekujte sretnu godinu.

Tjestenina

Ovdje se misli na dugu bijelu tjesteninu, ali ne na italijanske špagete, nego na azijsku tjesteninu. Mnogi azijatski narodi vjeruju da ta tjestenina donosi sreću pa možete probati i to.

Grašak

Vjeruje se da kuhani grašak za obrok donosi novac i sreću u kuću. Posebno su germanski narodi voljeli grašak i postoji priča da su zato imali velike zalihe zlata u selima, jer su uzgajali zeleni grašak.

Svinjetina

Svinjeće kobasice su također naslijeđe germanskog sujevjerja i ukoliko nema razloga koji bi vas sprečavali da jedete svinjetinu, slobodno pojedite komad ili dva, jer svinjetina navodno označava progres i uspjeh.

Riba

Riba je zapostavljena u našoj kuhinji, ali možda zato što nismo narod koji ima ribarsku morsku tradiciju. Narodi sjevera vjeruju da će oni koji jedu ribu biti zdravi cijeli život, a nisu daleko od istine, jer je jedenje ribljeg mesa najveća usluga koju sebi možete učiniti.