Gastro
22

Čokoladom do boljih kognitivnih sposobnosti

FENA
Ljudi koji jedu čokoladu barem jednom sedmično bili su bolji na testovima kognitivnih sposobnosti od onih koji u njoj uživaju rijetko, pokazala je nova studija koju su proveli naučnici sa Univerziteta u Maineu, Univerziteta Južne Australije i Luksemburškog instituta za zdravlje.

U studiji, objavljenoj u časopisu Appetite, sudjelovalo je 968 ljudi u dobi od 23 do 98 godina.

Naučnici vjeruju da bi redovno uzimanje kakao flavanola moglo biti jedan od nekoliko čimbenika koji objašnjavaju kognitivne dobrobiti koje pruža čokolada, prenose mediji.

Također kažu da su rizici od povišenog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2 niži kod onih koji redovno konzumiraju čokoladu.

Naučnici su zaključili da će buduća istraživanja dati daljnje uvide u povezanost čokolade bogate kakao flavanolima i neuropsihološkog zdravlja te u mehanizme koji ih povezuju.

Oni smatraju da će u budućim studijama biti važno istražiti optimalne količine konzumirane čokolade za kratke i dugoročnije učinke.