lifestyle
0

Hinduistička grupa štiti "svetog bika"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Velška hinduistička grupa bori se za spašavanje bika Shamboa za kojeg vjeruje da je sveta životinja. Naime, bik treba biti pogubljen jer je teško bolestan i svojim stanjem može ugroziti druge životinje i ljude.

Sljedbenici hinduističkog vjerovanja koji žive u malom gradu Llanpumsaint ozbiljno razmišljaju o formiranju ljudskog lanca oko bika kako bi ga spasili. Na njihovom web siteu već je pokrenuta peticija prikupljanja glasova za spašavanje "svetog bika".

Hinduistička grupa obraćala se svim državnim institucijama koje su imale veze sa ovim slučajem, ali njihov zahtjev je odbijen.

U jednoj od izjava na svojoj web stranici Hindusi su naglasili: "Ukoliko dozvolimo da ubiju Shamba, bit će to degradacija našeg vjerovanja i izrugivanje našim svetinjama".

U izjavi dalje stoji: "Ne smijemo dozvoliti da pogube Shamba, jer bi to bilo isto kao da dozvolimo da ubiju neko ljudsko biće. Spremni smo njegov život braniti sopstvenim životima".

Zvaničnici lokalne veterinarske klinike naglašavaju da im je žao zbog šoka kojeg hinduistički sljedbenici preživljavaju, ali Shambo mora biti pogubljen kako ne bi ugrozio druge živote.