lifestyle
0

Harry Houdini je bio tajni agent?

Sarajevo-x.com
Osamdeset godina nakon njegove smrti, ime Harry Houdini ostaje sinonim za bijeg pod najstrašnijim okolnostima. Ali Houdini, sin imigranta koji je izgradio karijeru prkoseći smrti i tako postao jedna od najvećih svjetskih zvijezda, bio je mnogo više od zabavljača.

Nova biografija legendarnog performera sugerira da je Houdini, radeći kao tajni agent za Scotland Yard, nadzirao ruske anarhiste i progonio dvostruke agente za američku Tajnu službu. A moguće je i da je na kraju ubijen.

Biografsko djelo "The Secret Life of Houdini: The Making of America's First Superhero" bit će objavljeno za Noć vještica, jer je tada godišnjica njegove iznenadne smrti u 52. godini života.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Autori William Kalush i Larry Sloman su marljivo tražili sve moguće informacije o Houdiniju, te tako kreirali bazu podataka sa više od 700,000 stranica.

U novoj knjizi možete pročitati kako je Houdini koristeći vlastitu karijeru kao paravan, uspio proputovati cijeli svijet i prikupiti informacije za policijske snage.

Autori su povezali informacije na ovaj način nakon pregleda članaka britanskog špijunskog genija Williama Melvillea, u kojima je više puta spominjao Harryja Houdinija.