|

Grad Beč zahtijeva pravnu regulativu na evropskom nivou za platforme poput AirBnB-a

Grad Beč zahtijeva pravnu regulativu na evropskom nivou za platforme poput AirBnB-a
0
E.S.H.
24.10.2019. u 13:34
5
komentara
0

dijeljenja
Grad Beč zahtijeva pravnu regulativu na evropskom nivou za platforme poput AirBnB-a
Zbog sigurnosti podataka, nedostatka stambenog prostora koji nastaje kratkoročnim turističkim najmom, problema oporezivanja i neplaćanja boravišnih taksi Grad Beč je odlučio pokrenuti inicijativu za regulisanje digitalnih platformi širom Evropske Unije.
"Mi podržavamo digitalna rješenja, gdje god imaju smisla i koriste čovjeku, ali izbjegavanje poreza ili zaobilaženje lokalnih regulativa nije inovativno i nećemo to prihvatit", rekao je Peter Hanke, član bečke gradske vlade, Resor za finansije, privredu, digitalizaciju i internacionalne odnose.

Transparentnost i prijenos podataka putem platformi bi značio i povećanje njihove efikasnosti, tako bi se izbjegli slučajevi u kojima u ponudi stoje socijalno subvencionirani stanovi ili drugi ilegalni sadržaji. Trenutno stanje ne omogućava oporezivanje i kontrolu nad platformama, što isto tako ne znači da Beč zauzima stav protiv ekonomije dijeljenja, nego se zalaže prije svega za uspostavljanje fer osnove za sve regije.

Za regulisanje kratkoročnog najma pored Beča se zalažu i Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Pariz, Venecija i Krakov.

Najveća prepreka u unificiranju regulative je činjenica da se vlasnici platformi pretežno nalaze van države u kojoj aktivno djeluju. Kratkoročni najam putem mreže još uvijek nema jasne pravne okvire kako bi osigurao pristupačno stanovanje u većim gradovima.

Evropska Unija vodi računa o interesima građana, zajednica i zemalja. Tako su se na osnovu bečke inicijative već izjasnili predstavnici buduće Evropske Komisije, koji su potvrdili da je na nivou Evropske Unije neophodno uvođenje regulative u oblasti ekonomije dijeljenja.

Grad Beč je ovu inicijativu pokrenuo na temelju izmijenjenog zakona u subvencioniranju turizma iz 2016. godine.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...