lifestyle
0

Google kao glagol?

Klix.ba
Pored svih Googleovih Internet aktivnosti kojima prednjači u svijetu pojavilo se i novo područje na koje je Google ušao, a to je - rječnik.

Google, jedan od najboljih Internet pretraživača na svijetu, uspješno se okušao i u drugim područjima Internet istraživanja otvorivši razne web aplikacije: Google News - vijesti, Google Webquotes – uzrečice, Google Glossary – katalog riječi i fraza i Froogle.

Naime, Google, što predstavlja zaštitni znak firme, transformirao se u glagol to google, što je sinonim za glagol search (znači tražiti). U SAD-u je ovaj glagol već u širokoj upotrebi, a čak se koristio i u poznatoj tv seriji Hitna služba.

Iako bi mnogi pomislili kako je ovo veliki kompliment jednoj kompaniji, Googleovi advokati su već pokrenuli parnicu kako bi izbacili riječ google iz rječnika. Zašto?

Jednom kada riječ uđe u svakodnevnu upotrebu i dobije generičko značenje, izgubit će se vrijednost marke. Kada se uzmu u obzir milioni koji se potroše u marketinške svrhe i kreiranje originalnog statusa marke, to i nije tako beznačajna stvar, objašnjavaju Googleovi advokati.