lifestyle
0

Gljivice napale paleolitske slike

FENA
Rijetka gljivična infekcija prijeti jednom od najvažnijih paleolitskih nalazišta u svijetu - špilji Lascaux - reprezentativnom primjerku špiljske umjetnosti.

Stručnjaci uzrok tome vide u uređaju za cirkulaciju zraka koji je ugrađen u špilju prije sedam godina te pospješuje razvoj gljivica koje sada ozbiljno ugrožavaju zidne slikarije.

U špilji Lascaux koja se nalazi u dordonskoj regiji jugozapadne Francuske 1.700 godina stare slikarije smatraju se "Sikstinskom kapelom prethistorije", prenijele su agencije.

Pećinske slikarije s prikazima bizona jelena i konja, mnogih nedovršenih životinja, nekih dvosmislenih te izmišljenih bića, kao što je jednorog, uspjele su se očuvati od posljednjeg ledenog doba.

Slikarije redefiniraju ono što je bilo znano o kreativnom razvoju ljudskih bića, o čovjekovoj sposobnosti da konstruira slike iz apstraktne misli.

Međutim, sada su oštećene crnim mrljama koje se šire alarmantnom brzinom. Dijelovi oslikanih zidnih ploha u pećini su otpali dok neki tonovi boje blijede.

Paul Bahn, specijalist za umjetnost ledenog doba, izjavio je, kako prenosi The Times, da se u Lascauxu može vidjeti voda kako klizi niz slikarije, dok se crne mrlje – neke velike kao dlan – šire po zidovima te na nekim mjestima i po slikama.

Istaknuo da u pećini nema prirodnog strujanja zraka te, budući da biolozi još moraju precizno odrediti prirodu mrlja, nije moguće odrediti tretman za zaštitu slikarija.

Oko 660 lokacija širom svijeta nalazi se na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine, no samo 30 ih se smatra ugroženima.

Najčešći uzrok ugrožavanja dobara je nešto dramatično poput rata, potresa ili elementarne nepogode. UNESCO će poslati delegaciju stručnjaka u špilju kako bi utvrdili mora li se Lascaux uvrstiti na listu grožene UNESCO-ve svjetske baštine.