{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gledanje televizije vrlo ugodan oblik razonode

N
NINA
4.12.2004. u 00:03
0
0
Gledanje televizije vrlo ugodan oblik razonode
0
Gledanje televizije vrlo ugodan oblik razonode
Ekipa američkih psihologa i ekonomista sa univerziteta Princeton utvrdila je u najnovijem istraživanju da je gledanje televizije vrlo ugodan oblik razonode, te da je briga o djeci ponekad ništa ugodnija od kućanskih poslova.
Rezultati istraživanja, objavljeni u najnovijem izdanju časopisa Science pokazali su, suprotno ranijim studijama i uvriježenim mišljenjima, da osnovne stvari, kao što su finansijsko stanje, brak i posao, mnogo manje utječu na naša dnevna raspoloženja od faktora kao što su rokovi na poslu i kvaliteta sna.

Naučnici su tražili od grupe od 909 žena iz Texasa, da detaljno prate svoja raspoloženja tokom dana u posebnom dnevniku. Većina ispitanica budila se pomalo zlovoljna, no uskoro je dospijevala u stanje blagog zadovoljstva, a zatim im se raspoloženje mijenjalo tokom dana. Kao što se moglo očekivati, put na posao, kućni poslovi i susreti sa šefom dobili su najniže ocjene kao izvori dobrog raspoloženja, dok su najviše ocjene dane relaksiranju, druženju s prijateljima i seksu.

Istraživanje je nadalje pokazalo da novac ima vrlo malo veze sa srećom. Sve dok ljudi ne zapadnu u siromaštvo, većina ih svoju sreću ocjenjuje ocjenom 6 do 7 na tabeli od 1 do 120. Naučnike je također iznenadilo da su razvedene žene tokom dana uglavnom bile bolje volje od udanih, te da su majke brigu o djeci po ugodi svrstavale negdje uz kućanske poslove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: