lifestyle
0

Gledanje komedija dobro za srce

FENA
Nedavno provedeno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom medicinskom časopisu "Heart" pokazalo je da je gledanje komedija dobro za srce, jer potiče cirkulaciju.

Skupina stručnjaka s američkog Sveučilišta Maryland od dvadeset odraslih osoba zatražila je da u razmaku od 48 sati gledaju neku komediju, odnosno dramu između 15 i 30 minuta.

Znanstvenici su ustvrdili da je kod 19 ispitanika za vrijeme gledanja komedije cirkulacija bila brža, objasnivši da je učinak bio sličan onome koji na organizam imaju vježbe ili uzimanje lijekova poznatih kao statini.

Naprotiv, gledanje ratne drame usporilo je protok krvi žilama, rekao je dr. Michael Miller koji je predvodio tim znanstvenika i njihovo istraživanje. On tvrdi da je posljedica smijeha širenje arterija, a otprije je poznato da se one pod utjecajem psihičkog stresa sužavaju. Iako je potrebno provesti daljnja istraživanja da bi se ovi rezultati potvrdili, dr. Miller vjeruje da će za sada i ovi podaci biti korisni svim filmofilima.

Tokom istraživanja ispitanici su se večer prije sudjelovanja u eksperimentu morali suzdržati od uzimanja alkoholnih pića, vitamina ili biljnih pripravaka, budući je sve navedeno moglo utjecati na njihovu cirkulaciju.