|

Giro Drag Race: Brzi biciklisti zabavljat će ljubitelje adrenalina na Vilsonovom šetalištu

Giro Drag Race: Brzi biciklisti zabavljat će ljubitelje adrenalina na Vilsonovom šetalištu
61
I. P.
15.8.2019. u 10:43
18
komentara
61

dijeljenja
Giro Drag Race: Brzi biciklisti zabavljat će ljubitelje adrenalina na Vilsonovom šetalištu Foto: Arhiv/Klix.ba
Najbrži biciklisti Sarajeva, ali i gosti iz drugih gradova Bosne i Hercegovine imat će priliku dokazati svoje vještine na petom izdanju jedinstvene trke ubrzanja na dvotočkašima – Giro Drag Race.
U pitanju je specifičan format takmičenja, još uvijek vrlo rijedak u svijetu biciklizma, gdje se biciklisti kroz borbu jedan na jedan, u vrlo kratkoj relaciji, plasiraju u dalji tok takmičenja, sve do finala. Iako sve ukazuje na to da je snaga presudna, organizatori nas uvjeravaju da je u pitanju spoj mnogo različitih i bitnih faktora.

"Prije svega, bitna je taktika. Da li odmah krenuti brzo ili tempirati svoju snagu za drugi dio staze? Da li doći sa cestovnim ili MTB biciklom? Da li su u prednosti debele ili tanke gume? U kojem prijenosu startati... Sve su to vrlo bitne stvari i sasvim logična razmišljanja za svakoga ko se želi okušati u trci koju organizujemo za sve one koji se nikada nisu okušali ni u kakvom biciklističkom takmičenju", ističe Tarik Šabanović, glavna osoba koja stoji iza ove zanimljive trke.

Generalno, da bi bili takmičar u biciklizmu, morate imati posebnu licencu koju izdaje nacionalni savez, ali i klub za kojeg ćete nastupati. To su pravila koja nalaže Međunarodna biciklistička organizacija (UCI), ali koja također ograničavaju sve one bicikliste amatere da se oprobaju među istomišljenicima.

"Mi prihvaćamo pravila, naravno, ali svjesni smo da ogromna većina biciklista ne može sebi priuštiti luksuz redovnog treniranja, kupovine opreme, te pronalaska kluba. Morate biti profesionalac za nešto takvo. E upravo se tu savršeno uklapa naša trka – na njoj mogu učestvovati svi, od profesionalaca do amatera, od muškaraca do žena, od malih do velikih, sa svim mogućim biciklima na kojima misle da su brzi. Sve što tražimo je da imaju kacigu na glavi, sve ostalo je opcija", dodaje Šabanović.

Giro di Sarajevo je zajedno sa partnerom, M-Bike Shopom za prva tri mjesta obezbijedio i vrijedne nagrade, dok će posebno priznanje dobiti i onaj učesnik koji ostvari najbolje vrijeme u cjelokupnom takmičenju, bez obzira na plasman.

Početak trke je u 12 sati 18. augusta na VIlsonovom šetalištu kod hotela Novotel Bristol, a da bi učestvovali potrebno se prijaviti preko kontakt forme na adresi giro.ba/drag. Učešće je ograničeno na 24 takmičara. Sve će pratiti odlična muzika, a za sve takmičare obezbijeđeno je i osvježenje.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...