lifestyle
40

Giro di Sarajevo poklonio NUB-u stalak za bicikle

Klix.ba
U duhu jačanja svijesti o beneficijama biciklizma za zdravlje građana i unaprijeđenje saobraćajne kulture u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, udruženje Giro di Sarajevo i ove godine nastavlja sa aktivnostima koje se direktno tiču poboljšanja uslova za korištenje dvotočkaša u Sarajevu. Tim povodom, a u saradnji sa kompanijom Metal Art, Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH doniran je stalak za bicikle koji ispunjava svjetske normative za odlaganje bicikala, a sve uz propisno korištenje sredstava protiv otuđenja.

"Već duže vrijeme planiramo pokloniti ovoj krovnoj bibliotečkoj instituciji mini parking za bicikle kako bi njihovi uposlenici ali i korisnici mogli bezbjedno ostaviti svoje ljubimce dok im se ne završi radno vrijeme ili dok ne uzmu štivo koje im treba", rekao je Damir Margeta iz udruženja Giro di Sarajevo. "Mi smo svjesni da bez zdravog tijela nema ni zdravog duha i tako da smo samo vratili u balans dvije aktivnosti koje oduvijek idu zajedno – vožnja biciklom i čitanje knjiga. Zašto bi biciklisti bili uskraćeni dolaska u biblioteku sa svojim omiljenim prijevoznim sredstvom? Mi ne vidimo razloga za to i nadamo se da ćemo ovom donacijom postaviti primjer i za ostale institucije da i na ovaj način privuku članove i korisnike, te na taj način dodatno promovišu kulturne vrijednosti".

Stalak koji je doniran NUB-u je izrađen od vrhunskih materijala i svojevrsni je nastavak aktivnosti započetih prošle godine a koje imaju za cilj unapređenje biciklističke infrastrukture ne samo u Sarajevu, nego i u ostalim bh. gradovima. Podsjećamo, prošle godine su uz pomoć kompanije Lactalis i napitka Dukat Fit postavljeni natkriveni parkinzi za bicikle u pet bh. gradova.

"Izrazito nam je zadovoljstvo što je udruženje Giro di Sarajevo, kao najznačajnije biciklističko udruženje odlučilo da postavi stalak za bicikle ispred zgrade Nacionalne i univerzitetske biblioteke BIH. Cijenimo dobru volju da obogatite prostor ispred NUB-a, a posebno nam je drago što ćemo ovim projektom ohrabriti mnogobrojne studente i članove naše biblioteke da svakodnevno koriste kapacitete parkinga", ističe Aldin Huskić, referent za komercijalno-tehničke poslove NUBBIH.

Potrebno je istaći da postavljeni stalak na sebi posjeduje kod koji sadrži link za uputstvo za sigurno vezanje bicikla, a zaštićen je i 24-satnim videonadzorom. Pored toga i montažnog je tipa, tako da se prostor gdje je postavljen može osloboditi u slučaju potrebe, te se stalak ponovo postaviti.