Promocija biciklizma
13

Giro Bambino 2017: Mališani će o biciklizmu učiti od prvaka države Emira Hulusića

Klix.ba
Udruženje Giro di Sarajevo u godini u kojoj će biti održan jubilarni deseti Giro, tradicionalni biciklistički događaj na glavnim ulicama Sarajeva, već uveliko radi na pripremama za ovaj biciklistički praznik. Iako još ne žele izlaziti u javnost sa detaljima obećavaju sjajnu i pomalo drugačiju zabavu nego što je to bio slučaj do sada. A do septembra, kada Giro 10 treba biti održan, postoji još mnogo aktivnosti udruženja, a jedno je i Giro Bambino, mala škola biciklizma za djecu do 12 godina.

"I ove godine smo na Vilsonovom šetalištu, tačnije kod Hotela Bristol i spremamo još jedan zanimljivi poligon na kojem će mališani sa svojim biciklima moći učiti o tehnikama vožnje, upoznati se sa svojim pravima u saobraćaju te moći saznati nešto više o sportskoj strani biciklizma, i to od prvaka države Emira Hulusića", rekao je za Klix.ba Ermin Čakal, koordinator događaja.

Giro di Sarajevo je svoju sezonu već uveliko pokrenulo još u zimskim mjesecima kada su započeli kondicijske treninge za naporne trke u zemlji i inozemstvu.

"Ekipa je već učestvovala na sigurno najjačoj trci u državi Beograd - Banja Luka, bili smo na Dunavskom kupu, na trci Premier lige u Žepču, a proteklog vikenda održano je i državno prvenstvo u brdskom hronometru u Gračanici. Bili su to zapaženi nastupi, ali forma se ipak tempira za državna prvenstva u cesti i hronometru koja će biti održana za mjesec", rekao je Emir Hulusić, Team Manager Giro ekipe i dodao da je ponosan na činjenicu da je ekipa dobila i poziv za Trku kroz Srbiju.

Momci i djevojke iz udruženja naglašavaju da se svi njihovi napori svode na jedan cilj, a to je Sarajevo uvezano kvalitetnim biciklističkim stazama. Borba na takmičenjima, rekreativne vožnje, ali i promocija biciklizma kod najmlađih utječe na popularizaciju dvotočkaša u glavnom gradu BiH, a djeca tu zauzimaju posebno mjesto.

"Sve što mi radimo ne ostaje nama, nego upravo toj djeci. Zašto ih onda ne privući i naučiti ih kako je biciklizam jedan plemeniti, viteški sport; da je to divno sredstvo za druženje i sticanje novih poznanstava ali i da je to prije svega sjajno prijevozno sredstvo kada je u pitanju gradska, urbana sredina. Taj žar želimo prenijeti i najmlađima i zato ih pozivamo da učestvuju na devetom Bambinu, koji je kreiran upravo za njih", rekao je Čakal.

Giro Bambino 2017 bit će održan 11. juna na Vilsonovom šetalištu sa početkom u 15 sati, a svi zainteresirani se mogu prijaviti na licu mjesta sat ranije. Učešće je besplatno uz pomoć prijatelja udruženja: Quickie Croissants, Cappy Junior, M-Bike Shop, Mistral Technologies, Sberbank, Porsche Sarajevo i Hotel Bristol, dok su medijski pokrovitelji Klix.ba i Antena Sarajevo.