Konzumirajte ga češće
51

Znate li zašto je dobro uvrstiti klinčić u svakodnevnu ishranu? Ima čak osam zdravstvenih benefita

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Klinčić je svestrani začin koja obrocima dodaje okus, a istovremeno pruža zdravstvene prednosti. Možda ga poznajete kao jedan od glavnih sastojaka medenjaka, u kuhanom vinu ili kao glavni začin u indijskoj kuhinji.
Studije na životinjama otkrile su da spojevi u klinčićima mogu imati nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući potporu zdravlju jetre i pomoć u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Sadrže važne hranjive tvari

Klinčići sadrže vlakna, vitamine i minerale, pa upotreba cijelih ili mljevenih klinčića za dodavanje okusa vašoj hrani može osigurati neke važne hranjive tvari. Jedna kašičica (oko dva grama) mljevenog klinčića sadrži: šest kalorija, jedan gram ugljikohidrata, jedan gram vlakana, 55 posto dnevne vrijednosti mangana i dva posto vrijednosti vitamina K.

Visok udio antioksidansa

Osim što sadrži nekoliko važnih vitamina i minerala, klinčić je bogat antioksidansima, koji smanjuju oksidativni stres. Oni također sadrže spoj eugenol, za koji se pokazalo da djeluje kao prirodni antioksidans.

Može pomoći u zaštiti od raka

Neka istraživanja pokazuju da bi spojevi pronađeni u klinčićima mogli pomoći u zaštiti od raka. Jedna studija otkrila je da ekstrakt klinčića pomaže zaustaviti rast tumora i potiče smrt stanica raka. Za eugenol koji se nalazi u klinčićima također se pokazalo da ima antikancerogena svojstva.

Može ubiti bakterije

Klinčići imaju antimikrobna svojstva, a to znači da mogu pomoći u zaustavljanju rasta bakterija. Jedna studija pokazala je da eterično ulje klinčića ubija tri uobičajene vrste bakterija, uključujući E. coli, soj bakterije koji može uzrokovati trovanje hranom. Također, antibakterijska svojstva zaustavljaju rast bakterija u usnoj šupljini.

Može poboljšati zdravlje jetre

Studije pokazuju da korisni spojevi u klinčićima mogu pomoći kod zdravlja jetre. Spoj eugenol može biti posebno koristan za jetru. Jedna studija koja se vršila nad životinjama, hranila je miševe mješavinama za bolesti masne jetre koje su sadržavale ili ulje klinčića ili eugenol. Obje su mješavine poboljšale funkciju jetre, smanjile upalu i smanjili oksidativni stres.

Nažalost, istraživanja o učincima klinčića i eugenola na zaštitu jetre kod ljudi su ograničena. Međutim, jedna mala studija otkrila je da uzimanje dodataka eugenola tokom jedne sedmice smanjuje nivo glutation-S-transferaza (GST), porodice enzima uključenih u detoksikaciju koji je često marker bolesti jetre.

Može pomoći u regulaciji šećera u krvi

Istraživanja pokazuju da spojevi pronađeni u klinčićima mogu pomoći u održavanju šećera u krvi pod kontrolom. Istraživanje na životinjama pokazalo je da je ekstrakt klinčića pomogao u umjerenom porastu šećera u krvi kod miševa s dijabetesom.

Može pomoći kod zdravlja kostiju

Niska koštana masa stanje je koje pogađa oko 43 miliona starijih osoba samo u SAD-u pa tako može dovesti do razvoja osteoporoze, što može povećati rizik od lomova i prijeloma. Istraživanja na životinjama pokazala su da neki od spojeva u klinčićima pomažu u očuvanju koštane mase.

Može smanjiti čir na želucu

Neka istraživanja pokazuju da bi spojevi pronađeni u klinčićima mogli pomoći u liječenju čira na želucu. Poznati i kao peptički ulkusi, čirevi na želucu su bolne rane koje se stvaraju u sluznici želuca ili jednjaka.