Omiljena grickalica
0

Znate li šta je zapravo "zrak" u vrećici čipsa i čemu služi

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Koliko puta ste doživjeli razočaranje kada ste otvorili vrećicu čipsa te se razočarali količinom. Pola vrećice je ispunjena "zrakom" odnosno plinom - dušikom.

Postoji mnogo ambalaže koja dovodi u zabludu i kupcima često može biti teško da precizno uoče ispravnu veličinu.

Ono što su mnogi od nas pomiješali sa zrakom u čipu je zapravo dušik. Dušik je inertan plin i koristi se tokom procesa pakiranja za uklanjanje "zraka", a posebno kisika. Kiseonik bi prouzrokovao da čips postane ustajao i da ulje postane užeglo.

Kisik je vrlo reaktivan, a to znači da se voli spajati s drugim molekulama i to rezultira kvarenjem hrane ili gubitkom svježine. Korištenjem dušika za izbacivanje kisika u vrećicama grickalica produljuje se rok trajanja, a kvaliteta hrane se zadržava.

Ovaj proces je poznat kao "slack fill", za koji se čak smatra da čips čini boljim ukusom. Također se smatra da plin daje čipsu zaštitini jastuk. Budući da čips imaja dug put od stvaranja do potrošača, proizvođači čipsa namjerno napuhuju pakovanje dušičnim plinom kako bi ga zaštitili od oštećenja tokom transporta.

Međutim, osim ako se čips ne prodaje u vakuumskom zapečaćenom stanju, zaista nema načina da zaobiđete vrećicu punjenu dušikom.