Vrijedi probati
81

Znate li kako spriječiti da kriške banane potamne

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Vjerojatno ne postoji domaćica koja muku muči kako kriške banane spriječiti da ne posmeđe nakon što njima ukrase slastice. Srećom, postoji nekoliko trikova koji vam u tome mogu pomoći.

Prije nego počnete dekorirati slasticu, kriške banane uronite u malo voćnog soka kako biste usporili proces tamnjenja.

Najbolja opcija je sok od jabuke te ćete tako sprječiti tamnjenja banane, a one neće promijeniti okus.

Razlog za to je što je, unatoč uobičajenom nedostatku kiselosti, sok od jabuke također donekle kiseo. Njegov blaži okus, međutim, mogao bi ga učiniti manje nametljivim u receptu za slastice.

Iako mnogi recepti preporučuju korištenje voćnog soka kako banane ne bi potamnjele, postoji još jedan sastojak koji je uspješan, a možda niste ni svjesni da je kiseo.

Naime, med ima pH vrijednost od 3,2 do 4,5, što ga stavlja prilično blizu soku od jabuke u spektru kiselosti. Med, također, sadrži peptidni spoj koji, čini se, zaustavlja djelovanje enzima koji uzrokuje tamnjenje banane.

U u ovu svrhu često se preporučuju sok od narandže, ananasa i limuna jer imaju dosta kiseline. Čak i limunada može spriječiti da banana poprimi smeđu boju, ali loša strana bilo koje od ovih opcija je ta što bi mogle dati pomalo opor okus koji se neće dobro slagati s bananama.