Naučnici otkrivaju
0

Žene ne mogu trpjeti glad kao muškarci

Sarajevo-x.com
Gene-Jack Wang, autor studije
Gene-Jack Wang, autor studije
Nova studija američkih biologa otkrila je da su žene ipak 'slabiji spol', ali što se tiče njihove omiljene hrane. Naime, žene teže kontroliraju osjećaj gladi i sklonije su prejedanju u odnosu na muškarce, tvrde oni.

Američki biolozi dokazali su da žene i muškarci imaju potpuno različite mehanizme za kontrolu unosa hrane u organizam, tj. da su žene sklonije uzimanju većih količina hrane i da teže odolijevaju čestim napadima gladi.

Autor studije Gene Jack Wang i njegove kolege skenirali su mozak 13 žena i deset muškaraca nakon što su se obje grupe prethodno jedan dan uzdržavale od svoje omiljene hrane.

Testiranje je uključivalo i upitnik o omiljenim jelima ispitanika koji su prilikom ispitivanja trebali suzbijati želju za hranom.

Nakon skeniranja dokazano je da je mozak muškaraca mirovao u vremenu kad su pokušali suzbiti glad, dok je ženski za to vrijeme jednim dijelom i dalje bio aktivan.

'Iako su žene priznale da su odvraćanjem misli od hrane bile manje gladne, njihov mozak je i dalje žudio za jelom', dodaje Wang.

Neki naučnici su ovu pojavu objasnili prirodnim i majčinskim instinktima žena koje, da bi obezbjedile hranu sebi i potomcima, uvijek posežu za hranom, čak i kad im ne treba.

'Žene su sklonije poremećajima u prehrani i hormonalnim promjenama koje utiču direktno na mozak', tvrdi Eric Stice, specijalist za poremećaje u ishrani.

Studija je objavljena u ovosedmičnom izdanju američkog naučnog časopisa Proceedings.