Popularno piće
11

Zeleni čaj je napitak bogat antioksidansima koji doprinosi gubitku težine

M.A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zeleni čaj je popularan trend s velikim brojem kozumenata koji ga piju u nadi da će izvući koristi od ovog pića. Nema ništa loše u tome, kažu nutricionisti, jer je zeleni čaj napitak bogat antioksidansima. Međutim, još uvijek se istražuju tvrdnje o svim njegovim koristima.

"Klinička ispitivanja u vezi sa zelenim čajem još uvijek su u ranoj fazi. Svima savjetujem da ga piju i uživaju u njemu. Neće boljeti, a može donijeti koristi. Međutim, nutricionizam je nauka i potrebno je vrijeme da dođemo do egzaktnih zaključaka u vezi s ovim napitkom", kaže Nancy Farrell Allen, nutricionista.

Potencijalne zdravstvene koristi zelenog čaja potječu od katehina, snažnih antioksidativnih spojeva poznatih i kao flavonoidi, dodaju stručnjaci. Poseban tip katehina, poznat kao EGCG, nalazi se u većim količinama u zelenom čaju nego u bijelom ili crnom čaju.

"Ovo jedinjenje može biti čak i jače od vitamina C i E, koji su vrlo, vrlo jaki antioksidansi, a oni pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija", rekla je Chelsey Schneider, također nutricionista.

Gubitak težine

Interesantno je da zeleni, crni i bijeli čaj dolaze od iste biljke. Zeleni čaj je napravljen od lišća zrele biljke, dok je bijeli čaj napravljen od listova koji su rano osušeni. Crni čaj je napravljen od lišća zelenog čaja koji je bio položen i prekriven vlažnom krpom neko vrijeme.

Gubitak težine povezan je sa zelenim čajem, a stručnjaci naglašavaju da njegova mješavina kofeina i katehina može poboljšati metabolizam i preradu masti. No, čini se da ljudi moraju piti puno zelenog čaja da bi dobili značajne koristi za gubitak težine i pažljivo pratiti ostatak svoje ishrane.

Zeleni čaj je također vezan za zdravlje srca. Naprimjer, pokazalo se da zeleni čaj smanjuje loš LDL holesterol u istraživanju iz 2018. godine.

Smanjen rizik od raka

Dokazi ukazuju da bi katehini u zelenom čaju također mogli smanjiti rizik od srčanog udara, pomoći krvnim sudovima da se opuste i da se smanji upala. Međutim, bitno je i to da je zeleni čaj povezan i s manjim rizikom od nastanka nekih vrsta raka. Studije su posebno povezale zeleni čaj sa smanjenjem rizika od raka jajnika.

Međutim, revizija dokaznog materijala iz Cochrane biblioteke iz 2016. godine zaključila je da postoji "nedovoljno dobrih dokaza koji bi pružili čvrste preporuke u vezi s potrošnjom zelenog čaja za prevenciju raka".

"Neke male studije kažu da zeleni čaj može biti preventivan za određene vrste raka, kao što su rak dojke, jajnika, endometrija, pankreasa i raka usne šupljine, ali ipak je ova studija nedovoljna da bi se ovo sa sigurnošću tvrdilo", rekla je Schneider.

Za zeleni čaj se također pretpostavlja da vam može pomoći da vaš mozak ostane mlađi. Studija iz 2014. godine objavljena u časopisu PLOS One otkrila je da su Japanci koji su pili više zelenog čaja imali značajno manji pad u funkciji mozga, iako istraživači nisu mogli isključiti mogućnost da ovi ljudi imaju druge zdrave navike koje su im pomogle da ostanu mentalno oštri.

Šećer i mlijeko

Ukoliko na krivi način uzimate svoj zeleni čaj možete smanjiti sve njegove potencijalne pozitivne efekte, dodala je Schneider.

"Mnogi ljudi dodaju obrađeni bijeli šećer u svoj zeleni čaj, što zaista pretvara nešto lijepo i zdravo u nešto nezdravo. Dodavanje mlijeka ili čak šlaga vašem čaju i nije baš najbolja ideja. Postoje neke studije koje kažu da mlijeko u zelenom čaju zapravo može blokirati efekte apsorpcije antioksidanasa", rekla je ona.