Brzo, al' zdravo
5

Zdravi hamburger? Da, moguće je, a evo i kako

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U dva koraka možete dobiti savršeni obrok koji je hranljiviji od pljeskavica koje ste do sada jeli.

Na kraju iscrpljujućeg dana nema ništa slađe od brze hrane oko koje se ne morate mnogo truditi. Nažalost, hamburgeri, kao jedan od omiljenih proizvoda iz grupe brze hrane, nije poznat po najboljoj kvaliteti.

Ipak, to ne znači da ga se trebate odreći, piše Shape.com. Možete ga učiniti zdravijim tako što ćete dio mesa zamijeniti povrćem, kaže Robert McCormick, kuhar u "True Food Kitchen", lancu restorana koji pravi hranu koja ne samo da je dobrog okusa, nego je i zdrava.

Evo što trebate učiniti da biste i vi to postigli.

  1. Zamijenite dio mesa odgovarajućim povrćem

Počnite tako što ćete polovinu ili četvrtinu mesa zamijeniti gljivama, koje daju hamburgeru karamelizirani okus.

Koristite različite vrste gljiva i začinite ih lukom i češnjakom kako bi ispustile sokove koji će učiniti okus još bogatijim.

Sve to pomiješajte s mesom i dobit ćete mnogo zdraviji obrok. Osim toga, koristite svježe povrće kao prilog kako biste unijeli što više vitamina.

2) Pecite ga na roštilju, bez obzira na godišnje doba

Zdrave pljeskavice obavezno ispecite na roštilju, jer ćete u suprotnom poništiti efekt koji ste htjeli  postići.

Istu stvar možete učiniti s ćevapima, što će, ako imate goste, doprinijeti raznolikosti posluženja.