Gastro
0

Zdrave namirnice koje izbjegavate

Sarajevo-x.com
Ustaljena ishrana na koju smo se navikli i koju svakodnevno konzumiramo zasigurno ima svoje dobre strane, no nismo ni svjesni koliko još zdravih namirnica postoji koje nemamo običaj kupovati i spremati.

Repa ispod svoje grube i neprivlačne površine krije mnoštvo vitamina i sastojaka koji mogu unaprijediti naše zdravlje i ojačati naš imunološki sistem. Repa je odličan izvor vitamina i energije potrebne za obavljanje svakodnevnih obaveza. Repa je odlična za regulisanje krvnog pritiska i za prevenciju srčanih oboljenja.

Kupus je osnovna namirnica u najuspješnijim evropskim i azijskim dijetama. Jedna porcija kuhanog kupusa ima samo 22 kalorije i mnoštvo zdravih sastojaka. Kupu smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja, a ima i svojstvo liječenja raznih upala.

Dinja je jedna od najboljih ljetnih poslastica koja pruža osvježenje i mnoštvo zdravih sastojaka. Dinja je odlično voće za muškarce jer preventivno djeluje u borbi protiv raka prostate.

Suhe šljive mogu zamijeniti vaše svakodnevne grickalice koje vam samo štete. Bilo da ih jedete u kompotu ili u kombinaciji sa drugim suhim voćem, nećete pogriješiti ako ih budete svakodnevno konzumirali. Suhe šljive su odlične za rehabilitaciju oštećenih ćelija.

Košpice tikve, koje u većini slučajeva uvijek bacimo kada pravimo neki obrok od tikve, su najbolji dio ovog povrća. Naime, košpice tikve u sebi sadrže magnezij koji je ključan za jačinu i otpornost našeg organizma. Francuski istraživači su čak potvrdili da magnezij može produžiti životni vijek.