|

Zdrave namirnice koje izbjegavate

Zdrave namirnice koje izbjegavate
0
S
Sarajevo-x.com
30.10.2007. u 14:50
0
komentara
0

dijeljenja
Zdrave namirnice koje izbjegavate
Ustaljena ishrana na koju smo se navikli i koju svakodnevno konzumiramo zasigurno ima svoje dobre strane, no nismo ni svjesni koliko još zdravih namirnica postoji koje nemamo običaj kupovati i spremati.
Repa ispod svoje grube i neprivlačne površine krije mnoštvo vitamina i sastojaka koji mogu unaprijediti naše zdravlje i ojačati naš imunološki sistem. Repa je odličan izvor vitamina i energije potrebne za obavljanje svakodnevnih obaveza. Repa je odlična za regulisanje krvnog pritiska i za prevenciju srčanih oboljenja.

Kupus je osnovna namirnica u najuspješnijim evropskim i azijskim dijetama. Jedna porcija kuhanog kupusa ima samo 22 kalorije i mnoštvo zdravih sastojaka. Kupu smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja, a ima i svojstvo liječenja raznih upala.

Dinja je jedna od najboljih ljetnih poslastica koja pruža osvježenje i mnoštvo zdravih sastojaka. Dinja je odlično voće za muškarce jer preventivno djeluje u borbi protiv raka prostate.

Suhe šljive mogu zamijeniti vaše svakodnevne grickalice koje vam samo štete. Bilo da ih jedete u kompotu ili u kombinaciji sa drugim suhim voćem, nećete pogriješiti ako ih budete svakodnevno konzumirali. Suhe šljive su odlične za rehabilitaciju oštećenih ćelija.

Košpice tikve, koje u većini slučajeva uvijek bacimo kada pravimo neki obrok od tikve, su najbolji dio ovog povrća. Naime, košpice tikve u sebi sadrže magnezij koji je ključan za jačinu i otpornost našeg organizma. Francuski istraživači su čak potvrdili da magnezij može produžiti životni vijek.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.