Gastro
0

Zdrave modre bobice kao poslastica i lijek

Sarajevo-x.com
Ono što većina nas zna je da su borovnice zdrave, da sadrže vitamine, minerale, dijetna vlakna i da štite naš organizam od različitih oboljenja. U članku nutricioniste Douga DiPasqualea saznat ćemo mnoštvo drugih podataka o ovoj izuzetnoj vrijednoj voćki, inače najmanje kvarljivoj od sveg bobičastog voća.

Tamnoplave bobice su, prije svega, značajan izvor vitamina C, jakog antioksidansa koji naš imunološki sistem drži u formi. Borovnice također sadrže vlakna (najviše pektin), željezo, magnezij, kalcij, kalij, fosfor, cink, vitamine B12, A i E, folnu kiselinu. Sve to u onako malim bobama.

Njihova boja potječe od antioksidansa antocijana koji je, uz pterostilben, najaktivniji sastojak. Veoma su korisne u dijetalnoj prehrani jer izazivaju osjećaj sitosti. U 100 grama borovnica je 57 kalorija ili 238 kilodžula. Još od davnina koristile su se u slučajevima jutarnje mučnine, kašlja i glavobolja, a od listova borovnice pravi se odličan čaj za pročišćavanje krvi.

Istraživanja su pokazala da su borovnice odlične i za mozak. Njihov ekstrakt poboljšava ravnotežu, koordinaciju i pamćenje, čak i u slučajevima Alzhajmerove bolesti. Borovnice dokazano pospješuju funkciju nerava, stimulišu stvaranje novih memorijskih ćelija, a korisne su i za vid.

Jedna studija pokazala je da ovo voće ima preventivni utjecaj na rak prostate i jetre. Isto tako, sprječava bakterije koje uzrokuju infekcije urinarnog trakta da se zadrže na zidovima mokraćnog mjehura.

Mnogima je ipak najvažnije to što su borovnice ukusne. Ove izuzetno mirisne namirnice mogu se konzumirati same ili se od njih mogu napraviti ukusne poslastice kao što su voćni jogurti, voćne salate ili kolači. Jedino na što treba pripaziti je da ih ne perete dok niste spremni da ih jedete jer će se u tom slučaju ubrzo pojaviti plijesan.