Kulinarski savjeti
24

Zbog ovih grešaka pizza vam ne bude dobra kada je pravite kod kuće

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Skoro i da ne postoje ljudi koji ne vole pizzu, ovaj talijanski specijalitet jedemo i u restoranima, ali ga vrlo često pravimo i sami kod kuće.

Jednostavnost i brzina kojom nastaje ovo jelo daje mu prednost nad ostalom hranom, stoga se često nalazi na trpezama u mnogim domovima.

Mnogi smatraju da je ovo jelo veoma lagano za pripremiti, ali postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo pripaziti kako bi sve ispalo dobro.

Ukoliko želite da vaša pizza bude poput one iz restorana, pripazite na sljedeće tri stvari: pripremu tijesta, paradajz sos i zagrijanu pećnicu.

Priprema tijesta

Tijesto se mora dovoljno "odmoriti". Jedna je od najčešćih pogrešaka kad ga se prerano makne s topline. Bitno je da se dovoljno digne da bi bilo podatnije. Tijesto je najbolje kasnije rastezati rukama. Ako se povlači nakon što se razvuče, to znači da ga je potrebno ostaviti da se još malo odmori na sobnoj temperaturi.

Sos od paradajza

Iako mnogi prilikom pripreme pizze koriste kečap, puno bolja opcija je paradajz sos i to domaći. Uz malo više truda i vremena vaša pizza može imati puno bolji ukus. Nakon što se napravi sos od paradajza samo ga je potrebno začini po želji i premazati tijesto.

Zagrijana pećnica

Kada je vaša pizza gotova, potrebno je ispeći. Kako je pećete je vrlo važno za krajnji rezultat, stoga obratite pažnju da pećnica bude dobro zagrijana prije nego što u nju stavite pizzu. Prvo je treba zagrijati na najjačoj temperaturi pa tek onda staviti pizzu da još 10 minuta.