Kakav je običaj
38

Zbog čega se vaskršnja jaja tradicionalno farbaju u crvenu boju

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Znate li zbog čega se crvena boja tradicionalno koristi za farbanje vaskršnjih jaja? Naime, postoji nekoliko verzija postanka ovog običaja.

Prema jednoj od njih, Marija Magdalena je tri dana nakon Isusovog raspeća posjetila njegov grob. Ponijela je korpu s jajima kako bi ih podijelila ženama koje tuguju. Međutim, kada je stigla, kamen s ulaza u grobnicu je bio pomjeren, a grob prazan. U tom trenutku jaja koja je nosila su postala crvena.

Druga legenda govori o tome kako je Marija Magdalena putovala u Rim kako caru Tiberiju propovijedala o Isusovom vaskrsenju. Na poklon mu je donijela jaja. On je rekao da ne vjeruje da je vaskrsnuo i da bi to bilo kao kada bi jaja u korpi promijenila boju. Marija je rekla "Hristos vaskrese" i jaja su poprimila crvenu boju.

Zastupljeno je i vjerovanje da je Marija Bogorodica na raspeće svog sina ponijela kuhanja jaja. Na njih je kapnula krv s Isusovih rana te su, logično, pocrvenjela.

Postoji i legenda da je Bogorodica preklinjala vojnike da budu manje okrutni prema njenom sinu i usput im poklanjala jaja. Njene suze su padale na njih i ona su postajala crvena.

Običaj je da se prvo jaje za Vaskrs farba u ovu boju. Simbolizira nevino prolivenu Isusovu krv. Ono se zove čuvarkuća zato što štiti kuću i ukućane od zlih sila. Čuva se tokom cijele godine.