Na Vilsonovom šetalištu
846

Zavirili smo u šumsku bajku novog sarajevskog kafića: Za ljubitelje prirode i bijeg od stvarnosti

I. B.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Kako kažu - šlag ide na kraju torte, tako je pred kraj 2021. otvoren novi cafe restoran Mona Seraa, koji se nalazi na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, a mi smo ga sada i posjetili.

Ovom posebnom mjestu najviše će se obradovati zaljubljenici u prirodu, ali i oni koji traže način za bijeg od stvarnosti.

Ambijent uređen u duhu šumske bajke prvi je takav u Bosni i Hercegovini, a vlasnik Salih Bulut "doveo" ga je čak iz Turske. Iako se on već dugi niz godina bavi ovim poslom, na ovu neobičnu ideju došao je sasvim nenadano.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"U jednom objektu imao sam pukotinu u prostoru, a razmišljajući o tome kako je popuniti, odlučio sam da tu stavim stablo. Ubrzo je ono postalo glavna atrakcija među posjetiteljima", rekao je.

Kasnije, svi koji su pristizali tražili su slobodno mjesto baš u tom dijelu, koji je bio znatno manji od preostalog prostora.

"Mnogi su tu ovjekovječili posebne trenutke - rođendane, godišnjice, čak i zaruke", tvrdi.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Kako je Salih istakao, Bosnu je zavolio prije nekoliko godina, a prilikom posjete Sarajevu ugledao je prostor koji je probudio njegovu maštu.

Isprva je zamišljao da sve biljke budu prirodne, no u razgovoru s botaničarima ustanovili su da to nije lako izvesti u zatvorenom prostoru. Ipak, našli su alternativu - stabla su prirodna, a lišće umjetno, no kvaliteta onog pravog.

Ekipa restorana, koji je bez sumnje nova atrakcija u gradu, tvrdi da to nije sve.

Svakih šest mjeseci ambijent će "oblačiti" novo ruho, a prva promjena očekuje nas već na proljeće.

Osim u prirodi, na novoj sarajevskoj lokaciji posjetitelji će moći uživati u odličnoj gastronomskoj ponudi, među kojima su međunarodni specijaliteti, slastice te raznovrsni topli i hladni napici.

Pored nekoliko objekata u Turskoj, Mona Seraa je svoja vrata otvorila u Bagdadu, Iraku, a uskoro će ih otvoriti i u Nizozemskoj.